piątek, 13 lutego 2015

Obiad wyśmienity w 20 minut




Po tłustym czwartu pozostały wspomnienia.Mimo tego miałam kolosalna zachciankę.
Na frytki.


Ostatnio frytki jadłam w tamtym roku ,chyba na wakacjach, albo i wcześniej!
To mogę sobie pozwolić na chwileczkę zapomnienia.
Ale , żeby nie było....to ja sobie te frytki elegancko „przerobię po mojemu” i zrobię w piekarniku !

Składniki
  • frytki karbowane u mnieIGLOTEX
  • filet z kurczaka
  • salatka z szpinaku baby, pomidorków koktajlowych, sałaty lodowej
  • przyprawa do pizzySKWORCU
  • olej rydzowy SEMCO
  • olej lniany wielkopolskiSEMCO
  • olej z wielkopolski rzepakowy SEMCO
  • czarnuszka
  • sól różowa himalajska
  • glassa sojowa Ponti od INDEX FOOD
  • ocet balsamiczny z Modeny Ponti od INDEX FOOD


Najpierw umyj filet z kurczaka osusz i pokrój w plastry.
Posól i wrzuć na patelnię do grillowania.


Następnie przygotuj frytki.
Wsyp je do miski, posól, posyp przyprawą do pizzy.



Następnie polej olejem rzepakowym, wymieszaj dokładnie i szybko włóż do piekarnika na 220 stopni na około 15 minut- grzanie góra i dół.


Przygotuj sałatkę, dodaj do niej wielkopolski olej lniany.



Odłóż.
Zgrillowane piersi z kurczaka przełóż do miski.
Zalej olejem rydzowym .



Następnie dodaj octu balsamicznego z Modeny Ponti.
Wymieszaj i przykryj talerzem.
Po 15 minutach wyciągnij frytki.
Wyłóż na talerz obok sałatki.




Dodaj „zamarynowane” piersi z kurczaka.
Dosmacz glassą sojową Ponti.



I pyszny obiad gotowy. Pełen słońca, aromatu i ...zdrowy!

Smacznego !





3 komentarze:

  1. Też chodzą za mną dzisiaj frytki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do dzieła! Pozdrawiam! Te sa fantastyczne !

      Usuń
  2. Te frytki wyglądają tak autentycznie, że nic tylko...wyjść z domu i sobie zakupić, następnie wrócić i do...piekarnika!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !