wtorek, 3 marca 2015

Dwa herbaciane desery tropikalne






Jako, że pada u mnie od samego rana, jako, że szarość spowiła całe miasto...a ja poczułam się jakoś „nie halo”....postanowiłam odwrócić bieg wydarzeń i zaserwować wszystkim trochę tropików w samym środku nawałnicy!
Desery będą dwa. Z nutką cytryn i rumu i z nutką słodkiego mango.
Desery bardzo proste w wykonaniu , jeśli w domu mamy kilka kluczowych składników!




Składniki
-galaretka czerwona – obojętnie jaka
-galaretka zielona-obojetnie jaka, u mnie agrest
-mrożone truskawki
-mocna i aromatyczna tropikalna herbata, u mnie BASILUR CAPTAIN'S & GAMPOLA-od Sklep z Herbatami . To podwójna puszka – ja użyłam puszki górnej .Górna część stanowi mieszankę czarnej herbaty cejlońskiej z domieszką płatków kwiatowych i kawałków owoców.   Dolna część stanowi mieszankę czystej czarnej herbaty cejlońskiej bez aromatów i domieszek.
-słoiczek Cytrynek z rumem od 
ETERNO -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.
 -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.
-słoiczek Mango z wanilią od 
Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku z owoców z cukrem. Do produkcji Mango z Wanilią użyta zostala naturalna wanilia. Eterno samo wytwarza cukier waniliowy. Nie używa żadnych sztucznych barwników ani aromatów.
-płatki migdałowe od Skworcu
-lody u mnie waniliowe z syropem karmelowym i posypką z prażonych migdałów
-morwa biała suszona do posypania
-sos do deserów u mnie mango

Wykonanie
Przygotuj 700 ml wrzątku.Wsyp 3 łyżeczki herbaty BASILUR i parz około 8 minut, do uzyskania aromatycznego, pachącego tropikami naparu.
Odcedz fusy, herbatę podziel na 2 równe części po 350 ml każda i do każdej wsyp po jednej galaretce. Rozpuść i wystudz.

Kolor czerwony wlej do formy na muffiny.
Dodaj mrożone truskawki.

Kolor zielony wlej do pucharków, dodaj mrożone truskawki i cytrynki z rumem Eterno.



Obydwie galaretki włóż do lodówki.
Desery te są u mnie dość często, gdyż są proste w przygotowaniu, cieszą oko i podniebienie małych i dużych..i nawet niespodziewanych gości.
Gdy obydwie galaretki porządnie stężeją, wyciągamy czerwona z foremek i kladziemy na talerzyki. Polewamy sosem do deserów z mango. Układamy kawałki owoców.
Można dodać miód, pestki moreli...


Do pucharków z zieloną galaretką dajemy lody, dużo lodów. Polewamy sosem do deserów, posypujemy płatkami migdałowymi.




Na koniec dodajemy morwę białą suszoną.
Desery na bazie tropikalnej herbaty gotowe. 


Dla dorosłych rumowe z lodami, dla dzieci galaretka na talerzykach...
Smacznie, kolorowo, tropikalnie i pysznie !A Ty , na który masz ochotę?









































6 komentarzy:

  1. Cudowny deser. Słoiczki są pyszne, jestem zachwycona ich zawartością, herbata moja ulubiona - pyszna i aromatyczna :-) oj zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...i lodów sobie...nie żalowałam ! Dziękuję!

      Usuń
  2. co ja bym dała za taki deser,jeszcze jakby ktoś by zrobił... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wszystkie skladniki jeszcze..nawet 2 galaretki czekają, zapraszam!

      Usuń
  3. Ale mi smaka narobiłas, pyszne deserki

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie, tak wakacyjnie się zrobiło!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !