Dwa herbaciane desery tropikalne






Jako, że pada u mnie od samego rana, jako, że szarość spowiła całe miasto...a ja poczułam się jakoś „nie halo”....postanowiłam odwrócić bieg wydarzeń i zaserwować wszystkim trochę tropików w samym środku nawałnicy!
Desery będą dwa. Z nutką cytryn i rumu i z nutką słodkiego mango.
Desery bardzo proste w wykonaniu , jeśli w domu mamy kilka kluczowych składników!




Składniki
-galaretka czerwona – obojętnie jaka
-galaretka zielona-obojetnie jaka, u mnie agrest
-mrożone truskawki
-mocna i aromatyczna tropikalna herbata, u mnie BASILUR CAPTAIN'S & GAMPOLA-od Sklep z Herbatami . To podwójna puszka – ja użyłam puszki górnej .Górna część stanowi mieszankę czarnej herbaty cejlońskiej z domieszką płatków kwiatowych i kawałków owoców.   Dolna część stanowi mieszankę czystej czarnej herbaty cejlońskiej bez aromatów i domieszek.
-słoiczek Cytrynek z rumem od 
ETERNO -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.
 -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.
-słoiczek Mango z wanilią od 
Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia naturalnego soku z owoców z cukrem. Do produkcji Mango z Wanilią użyta zostala naturalna wanilia. Eterno samo wytwarza cukier waniliowy. Nie używa żadnych sztucznych barwników ani aromatów.
-płatki migdałowe od Skworcu
-lody u mnie waniliowe z syropem karmelowym i posypką z prażonych migdałów
-morwa biała suszona do posypania
-sos do deserów u mnie mango

Wykonanie
Przygotuj 700 ml wrzątku.Wsyp 3 łyżeczki herbaty BASILUR i parz około 8 minut, do uzyskania aromatycznego, pachącego tropikami naparu.
Odcedz fusy, herbatę podziel na 2 równe części po 350 ml każda i do każdej wsyp po jednej galaretce. Rozpuść i wystudz.

Kolor czerwony wlej do formy na muffiny.
Dodaj mrożone truskawki.

Kolor zielony wlej do pucharków, dodaj mrożone truskawki i cytrynki z rumem Eterno.



Obydwie galaretki włóż do lodówki.
Desery te są u mnie dość często, gdyż są proste w przygotowaniu, cieszą oko i podniebienie małych i dużych..i nawet niespodziewanych gości.
Gdy obydwie galaretki porządnie stężeją, wyciągamy czerwona z foremek i kladziemy na talerzyki. Polewamy sosem do deserów z mango. Układamy kawałki owoców.
Można dodać miód, pestki moreli...


Do pucharków z zieloną galaretką dajemy lody, dużo lodów. Polewamy sosem do deserów, posypujemy płatkami migdałowymi.




Na koniec dodajemy morwę białą suszoną.
Desery na bazie tropikalnej herbaty gotowe. 


Dla dorosłych rumowe z lodami, dla dzieci galaretka na talerzykach...
Smacznie, kolorowo, tropikalnie i pysznie !A Ty , na który masz ochotę?









































Komentarze

  1. Cudowny deser. Słoiczki są pyszne, jestem zachwycona ich zawartością, herbata moja ulubiona - pyszna i aromatyczna :-) oj zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. co ja bym dała za taki deser,jeszcze jakby ktoś by zrobił... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wszystkie skladniki jeszcze..nawet 2 galaretki czekają, zapraszam!

      Usuń
  3. Ale mi smaka narobiłas, pyszne deserki

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie, tak wakacyjnie się zrobiło!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!