Dwa herbaciane desery tropikalne
Jako,
że pada u mnie od samego rana, jako, że szarość spowiła całe
miasto...a ja poczułam się jakoś „nie halo”....postanowiłam
odwrócić bieg wydarzeń i zaserwować wszystkim trochę tropików w
samym środku nawałnicy!
Desery
będą dwa. Z nutką cytryn i rumu i z nutką słodkiego mango.
Desery
bardzo proste w wykonaniu , jeśli w domu mamy kilka kluczowych
składników!
Składniki
-galaretka
czerwona – obojętnie jaka
-galaretka
zielona-obojetnie jaka, u mnie agrest
-mrożone
truskawki
-mocna
i aromatyczna tropikalna herbata, u mnie BASILUR CAPTAIN'S
&
GAMPOLA-od Sklep z Herbatami . To podwójna puszka – ja użyłam puszki
górnej .Górna część stanowi mieszankę czarnej herbaty
cejlońskiej z domieszką płatków kwiatowych i kawałków owoców.
Dolna część stanowi mieszankę czystej czarnej herbaty
cejlońskiej bez aromatów i domieszek.
-słoiczek
Cytrynek z rumem od
ETERNO -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez
dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w
którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się
naturalnego soku z owoców z cukrem.
-Cytrynki
przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody,
konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują
się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z
owoców z cukrem.
-słoiczek
Mango z wanilią od
Syrop,
w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia
naturalnego soku z owoców z cukrem. Do produkcji Mango z Wanilią
użyta zostala naturalna wanilia. Eterno samo wytwarza cukier
waniliowy. Nie używa żadnych sztucznych barwników ani aromatów.
-płatki
migdałowe
od Skworcu
-lody
u mnie waniliowe z syropem karmelowym i posypką z prażonych
migdałów
-morwa
biała suszona do posypania
-sos
do deserów u mnie mango
Wykonanie
Przygotuj
700 ml wrzątku.Wsyp 3 łyżeczki herbaty BASILUR i parz około 8
minut, do uzyskania aromatycznego, pachącego tropikami naparu.
Odcedz
fusy, herbatę podziel na 2 równe części po 350 ml każda i do
każdej wsyp po jednej galaretce. Rozpuść i wystudz.
Kolor
czerwony wlej do formy na muffiny.
Dodaj
mrożone truskawki.
Kolor
zielony wlej do pucharków, dodaj mrożone truskawki i cytrynki z
rumem Eterno.
Obydwie
galaretki włóż do lodówki.
Desery
te są u mnie dość często, gdyż są proste w przygotowaniu,
cieszą oko i podniebienie małych i dużych..i nawet
niespodziewanych gości.
Gdy
obydwie galaretki porządnie stężeją, wyciągamy czerwona z
foremek i kladziemy na talerzyki. Polewamy sosem do deserów z mango.
Układamy kawałki owoców.
Można
dodać miód, pestki moreli...
Do
pucharków z zieloną galaretką dajemy lody, dużo lodów. Polewamy
sosem do deserów, posypujemy płatkami migdałowymi.
Na
koniec dodajemy morwę białą suszoną.
Desery
na bazie tropikalnej herbaty gotowe.
Dla dorosłych rumowe z lodami,
dla dzieci galaretka na talerzykach...
Smacznie,
kolorowo, tropikalnie i pysznie !A Ty , na który masz ochotę?
Cudowny deser. Słoiczki są pyszne, jestem zachwycona ich zawartością, herbata moja ulubiona - pyszna i aromatyczna :-) oj zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuń...i lodów sobie...nie żalowałam ! Dziękuję!
Usuńco ja bym dała za taki deser,jeszcze jakby ktoś by zrobił... :)
OdpowiedzUsuńMam wszystkie skladniki jeszcze..nawet 2 galaretki czekają, zapraszam!
UsuńAle mi smaka narobiłas, pyszne deserki
OdpowiedzUsuńPięknie, tak wakacyjnie się zrobiło!
OdpowiedzUsuń