Lekkie ciasto bananowo-jogurtowe a la sernik bez sera


To ciasto jest lekarstwem na „mam ochotę na....”. To nadanie całości kilku składnikom, zrobienie z nich czegoś ,co będzie bardzo podzielne, aromatyczne, pyszne! Ten „serniczek” jest wilgotny, piankowaty, puszysty...nie zawiera żadnego tłuszczu i znika tak szybko...jak szybko się go robi.

Składniki:

350g naturalnego jogurtu greckiego
50g cukru do wypieków
2 jaja
1 banan
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Oddziel żółtka od białek. Banana, jogurt, żółtka oraz cukier miksujemy na jednolita masę. Ubijamy osobno sztywna pianę z białek.Białka należy delikatnie wmieszać w masę bananową.



Wyłożyć do okrągłej , u mnie 16 cm foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 170 stopniach.




Wierzch udekorować polewą oraz posypać kokosem.
Wspaniale smakuje na zimno z dodatkiem herbaty wiśniowej BIFIX



Owoce wiśni zawierają w swoim składzie wiele cennych witamin i soli mineralnych, a także kwasy owocowe, które wspomagają pracę układu trawiennego oraz pobudzają przemianę materii. Zawarte w wiśniach pektyny wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji. Wiśnie są także źródłem bioflawonoidów, które, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, wspomagają redukcję wolnych rodników i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Herbatka o wspaniałym smaku i aromacie, doskonała na gorąco jak i serwowana na zimno z lodem. Doskonale orzeźwia i odpręża.




Smacznego!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. wiem.dziękuję.Nawet nie wiedziałam że z jogurtu i banana to pwstanie takie podzielne ciacho...!

      Usuń
  2. Mniam jaki musi być pyszny. Super kubeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, głównie czuć banana. Kubeczke przywiozłam z Sycylii.

      Usuń
  3. Super pomysł na coś dietetycznego !

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwaga! zrobiłam! Jest pycha i szybko znika!Jog

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i wyszło super. Generalnie ograniczam cukier więc zamiast zwykłego dałam puder z ksylitolu z tym ze 40g. Jest wystarczająco słodkie bo banana miałam bardzo dojrzałego :) Polecam :) ps. smakuje jak sernik :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!