niedziela, 29 marca 2015

Elegancki obiad...zobaczcie sami!




Witam Was w ten ciemny, deszczowy dzień.
Na niedzielny obiad polecam dziś coś wyjątkowego.
Mięsko można przygotować wieczorem, odgrzać na drugi dzień lub zjeść na zimno- z dodatkiem...no właśnie...ale o tym pózniej.


Dziś podaję wykwintną propozycje obiadową, myślę, że takim obiadem nikt nie pogardzi.


Składniki
-ziemniaki, u mnie nie wiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z pola,sama je właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu skórkę mają chrupiącą ,a środek jest maślany i lekko słodki.
-wątróbka drobiowa
-mięso mielone wieprzowo-wołowe- to u mnie
-pieczarki
-cebula
-jajo
  • Sałatkowy Rarytas od ETERNO , który w swoim składzie ma morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy. Idealny do mięs gorących, mięs faszerowanych jak moje dzisiaj. Idealny do wędlin, do wyrobów swojskich i do tzw. „deski mięsiwa”. Z „deską serów” nie miałam jeszcze przyjemności.
    -przyprawy w tym u mnie różowa sól himalajska, pieprz prosto z młynka, kminek
  • przyprawa Kuchmistrz odSKWORCU
  • suszona pietruszka u mnie od SYS
  • vinaigrette limonka i pomarańcza z oliwą z oliwek Monini- nie wyorażam sobie nie mieć w domu butelki tego „specyfiku”. Idealna do wszystkiego. Mięso kruszeje , ziemniak nabiera śródziemnomorskiego charakteru.
    -przyprawa suszone pomidory, z solą morską i SKWORCU. Niezbędne do dań pieczonych, duszonych.


Wykonanie jest proste, aczkolwiek ,trzeba zarezerwować troszkę czasu.
Mięso mielone wymieszaj rękami z pieprzem, suszonymi pomidorami, solą morską i szczypiorkiem-przyprawą.dodaj jajo, wymeiszaj.
Cebulkę podsmaż na złoto i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
Osobno podsmaż wątróbkę.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
Najpierw nałóż połowę masy z mięsa mielonego. Przez środek smażone pieczarki z cebulką oraz na wierzch pas wątróbki.Przykryj druga połową mięsa mielonego. Ładnie przyklep.
Włożyłam całość do piekarnika i keksówka sobie siedziała w 200 stopniach. Pieczemy okolo pół godziny, zależy od piekranika. Sprawdzajcie. Ma być ładnei zrumienione w środku, masa lekko twarda, ładnie zbita.


Wyciąg keksówkę i zostaw ciągle nagrzany piekarnik.
Obrałam ziemniaki , pokroiłam w cząstki i polałam obficie winegretem limonkowo-pomarańczowym. Posypałam przyprawą suszony pomidor, sól i szczypiorek, wymieszałam. 




Dodałam suszonej pietruszki.


Wysmarowałam brytfannę TOSCANA masłem i wsypałam ziemniaki. 


Nakrylam brytfannę pokrywą i ..do piekarnika, aż ziemniak zmięknie i podzłoci się.


Mięso pokroiłam w grube plastry.


Upieczone , aromatyczne ziemniaki wyłożyłam na talerze.
Dodałam mieso.


Na mięso wyłożyłam rozsmarowany Rarytas Sałatkowy.



Połączenie idealne. Goście zachwyceni...szczególnie, że w tym rarytasie są morele !
Wierzcie mi- nic więcej nie potrzeba! Może listki natki pietuszki, na ozdobę. Obiad gotowy!


Mięso przechowywać w lodówce, wspaniale smakuje na zimno z Rarystasem Sałatkowym. Uwalnia aromat wątróbki i pieczarek.
Szczerze polecam. Zaoszczędzicie na..restauracjach..i wiecie co jecie !

Smacznego !




1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !