Babka z majonezem

Babka z majonezem.

Jak zrobić babkę na majonezie?





Wielkanoc to wyjątkowe Święta i powinny mieć również pyszną oprawę. Proponuję tradycyjną babkę na majonezie, którą jeśli zrobicie, to przekonacie się, że majonezu nie wyczujecie. Wielkanocna baba jest niesamowita i mięciutka. Długo utrzymuje świeżość i nie ma mowy, aby się rozeschła. Możecie polać ją lukrem, czekoladą, posypać orzechami czy płatkami migdałów. 

Składniki na babkę z majonezem :

- 100 ml majonezu

- 100 g mąki zeimniaczanej

- 70 g mąki pszennej np typ 500

- 180 g cukru

- 4 jaja

- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli


Składniki na lukier :

- sok z cytryny

- syrop mango do deserów 

- cukier puder

- opcjonalnie kandyzowany ananas

- dodatkowo forma na babę u mnie w najszerszym miejscu miała średnicę 27 cm







Jak zrobić babkę z majonezem?

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch i dodajemy majonez, a następnie, powoli i stopniowo wsypujemy przesianą wcześniej mąkę nie zapominając o miksowaniu. Dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą . Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach, grzanie góra i dół i przez ok. 55 minut.

Wyciągamy babkę, studzimy na talerzu.



Jak zrobić lukier na babkę?

Lukier na babkę przygotujemy w bardzo prosty i nieskomplikowany sposób. Sok z cytryny np. 2 łyżki wymieszałam z syropem mango w ilości też dwie łyżki i dosypywałam cukru pudru do chwili, kiedy powstał ładny gęsty, ale nie za bardzo lukier. Polewamy babę lukrem. Jeśli nie macie cukru pudru możecie posiłkować się zmielonym na puder w młynku cukrem zwykłym. Posypcie ozdobami zanim zastygnie na babie.
















Komentarze

  1. Kochana ale piękna Ci baba wyszła :-) wpraszam się na kawałek bo moja już dawno zjedzona :-) na święta muszę piec znowu bo moje łasuchy się dopominają :-) buziolki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, druknęłam przepis i będę go powtarzać już wiem, że trzy razy ! zapraszam !

      Usuń
    2. Przepiękna babka. Ładnie udekorowana. Zdjęcie zachęca do zrobienia.

      Usuń
  2. Fajnie wyglada, chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię babkę z majonezem . Wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzi€kuj€, to moja pierwsza babka z...majonezem! dzis robie juz dwie identyczne!

      Usuń
  4. Kasiu Twoja baba wyglada obłednie :) mam pobobn przepis i często właśnie z niego robie babę w tym świątecznym okresie :)
    Wesołych Świąt Wielkanocnych 🐣

    OdpowiedzUsuń
  5. Te babki z majonezem prześladują mnie od lat. Ciągle je widzę, ale jakoś nie mam odwagi upiec - ha ha. A wygląda bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, nie planowałam babki na święta, tylko małe babeczki, ale może zrobię i taką :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka wygląda bardzo apetycznie! Z majonezem jewzcze nie próbowałam, ale brzmi zachęcająco! Chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię babkę majonezową, robię ją nie tylko na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna ta Twoja wielkanocna babka Kasiu 💛❤️💛a swoją drogą bardzo dawno temu robiłam do keksowki taką majonezową babkę i była bardzo pulchna i lekko wilgotna. Takie właśnie lubię, nie przepadam za suchymi. No i przepis gdzieś przepadł a teraz dzięki Tobie się odnalazł. Dziękuję 🌼🌼🌼

    OdpowiedzUsuń
  10. Kusi mnie zrobienie tej babki. Zwłaszcza, że też nie lubię suchych, a te majonezowe są pulchne i wilgotne. Po prostu MAMA

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!