sobota, 23 maja 2015

Makaron pełnoziarnisty z duszonymi warzywami , olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i Grzybami Mun






Z miłości do zdrowego odżywiania, z miłości do natury, z miłości do lokalnych dostawców, z miłości do ludzi, którzy tworzą z pasją... z miłości do wszystkiego co kojarzy się z naturą i delikatnym do niej podejściem...powstało moje danie główne.

Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty fusilli 100 % durum u mnie Green Spoon
  • Zdrowy Olej Rzepakowy Tłoczony Na Zimno u mnie Green Spoon


  • kawalek białej kapusty
  • marchewka
  • seler bulwa
  • natka koperku
  • mix mrożonek , w których jest brokuł,kalafior i młoda marchewka
  • ugotowane osobno różyczki świeżego brokuła zielonego
  • Grzyby Mun u mnieSkworcu



  • Karahi Chicken Masala – przyprawa bez chemii Skworcu

  • scaglie di parmiggiano

Najpierw ugotuj lub uparuj brokuły. Odstaw na pózniej.


Namocz grzyby Mun , przynajmniej 30 minut. Uwaga, grzyby zwiększają obiętność nawet pięciokrotnie!


Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę, kapustę oraz seler.
Wrzuć do granka, dodaj koperek, wymieszaj przykryj.


Duś w niewielkiej ilości wody.
Dodaj liście kolendry , przyprawę bez chemii .
Dodaj około łyżki oleju rzepakowego.


Zdrowy Olej Rzepakowy Green Spoon tłoczony jest na zimo, nierafinowany, to dzieło mistrzów olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Ten wyjątkowo smakujący i gęsty olej z rzepaku tworzony jest z artyzmem i pasją Charakteryzuje się niezwykłym orzechowym smakiem oraz zapachem. Zazwyczaj dodawany na zimno, u mnie spisał się rewelacyjnie na ciepło! 
Dodaj mrożonkę trzyskładnikową i zamknij garnek. Duś.



Pokrój grzyby w paseczki, dodaj do jarzyn.


Dopraw pieprzem ziołowym , olejem jeśli chcesz dodac bardziej wyrafinowanego orzechowego smaku.


Gotuj do miękkości na małym ogniu, w sosie własnym.

Ugotuj fusilli al dente.


Makaron pełnoziarnisty Fusilli Green Spoon to pełnia smaku polskich zbóż. Smak i forma zostały uwolnione przez mistrzów tradycyjnego młyna, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji.
Dodaj jarzynowej potrawki, posyp brokułami.


Kulminacyjny moment- skrop całość wyjątkowym olejem rzepakowym tloczonym na zimno Green Spoon, który posiada głęboki i wyrazny smak z nutką orzechową.
Podawaj z parmezanem w listkach.


Danie dla dużego i dla małego.
Wspólne biesiadowanie z dzieciakami.
Wspólne odkrywanie prawdziwych smaków.
Przebywanie, smakowanie, kultura zdrowego odżywiania.
Smacznego !








3 komentarze:

  1. Kiedyś też kupiłam grzybki mun i nieźle szalałam z daniami z ich udziałem. Są super. Lubię makaronowe dania- w sam raz na obiad :) Szaleństwo na talerzu. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe danie, a ten olej jest bardzo smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie, uwielbiam dania z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !