czwartek, 4 czerwca 2015

Burritos wegetariańskie





Dziś miałam ochotę przenieść się zupełnie gdzie indziej, daleko. Na chwilkę. Niezły Meksyk, prawda?

Składniki na zachciankę dla 4 osób
-400 g szpinaku liściastego,użyłam mrożonego- pochodzil z ogródka mojej ciotki
-wrapsy- 4 sztuki
-śmietana 18% około 250 ml
-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z bazylią, czosnkiem i suszonym pomidorem + 2 kolejne do szpinaku na koniec
-ser pleśniowy,najlepiej z niebieską pleśnią ok. 50 g- kto nie lubi daje zwykly ser żółty lub wędzoną oscypkę też będzie
-przyprawy- sól, pieprz ziołowy u mnie od Skworcu, dodatkowo bazylia i kolendra


-3 ząbki czosnku
-1 mała cebula

Na sos
-pół szklanki majonezu
-pół szklanki pikantnego ketchupu
-2 lyżki sosu chili
-odrobina soku z cytryny
-sól i pieprz do smaku

U mnie dodatkowo olbrzymie oliwki z pestką, ktore przyjechały od przyjaciółki z Włoch.



Sposób przygotowania
Czosnek pokroić w plasterki podsmażyć na oleju , dodać cebulę pokrojona w drobną kostkę, następnie na to wrzucić szpinak, podsmażyć.

 Dosmaczyć pieprzem i solą. Podlać smietaną,


 konstystencja powinna być gęsta. Dodać ser.


Wrapsy podgrzać, nałożyć farsz, zwinąć w rulon, u mnie złożone w qerollte. 



Posypac serem i zapiec 10 min. W 180 stopniach.
Podawać z sosem

Smacznego!








1 komentarz:

  1. Bardzo lubię burritos i czy to w wersji wege czy z mięskiem jest według mnie bardzo smaczne. Ale taki pomysł jest super i trzeba go przetestować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !