Burritos wegetariańskie
Dziś
miałam ochotę przenieść się zupełnie gdzie indziej, daleko. Na
chwilkę. Niezły Meksyk, prawda?
Składniki
na zachciankę dla 4 osób
-400
g szpinaku liściastego,użyłam mrożonego- pochodzil z ogródka
mojej ciotki
-wrapsy-
4 sztuki
-śmietana
18% około 250 ml
-2
łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z bazylią, czosnkiem i suszonym pomidorem + 2
kolejne do szpinaku na koniec
-ser
pleśniowy,najlepiej z niebieską pleśnią ok. 50 g- kto nie lubi
daje zwykly ser żółty lub wędzoną oscypkę też będzie
-przyprawy-
sól, pieprz ziołowy u mnie od
Skworcu,
dodatkowo bazylia i kolendra
-3
ząbki czosnku
-1
mała cebula
Na
sos
-pół
szklanki majonezu
-pół
szklanki pikantnego ketchupu
-2
lyżki sosu chili
-odrobina
soku z cytryny
-sól
i pieprz do smaku
U
mnie dodatkowo olbrzymie oliwki z pestką, ktore przyjechały od
przyjaciółki z Włoch.
Sposób
przygotowania
Czosnek
pokroić w plasterki podsmażyć na oleju , dodać cebulę
pokrojona w drobną kostkę, następnie na to wrzucić szpinak,
podsmażyć.
Dosmaczyć pieprzem i solą. Podlać smietaną,
konstystencja powinna być gęsta. Dodać ser.
Wrapsy
podgrzać, nałożyć farsz, zwinąć w rulon, u mnie złożone w
qerollte.
Posypac serem i zapiec 10 min. W 180 stopniach.
Podawać
z sosem
Smacznego!
Bardzo lubię burritos i czy to w wersji wege czy z mięskiem jest według mnie bardzo smaczne. Ale taki pomysł jest super i trzeba go przetestować :)
OdpowiedzUsuń