niedziela, 21 czerwca 2015

Conchiglie rigate con la salsa




Dziś na obiad muszelki!
Pasta con la salsa. Jak za dawnych czasów.
Sos bardzo łatwo przygotować, makaron sam sie gotuje.Do dania użyłam muszelek Malma.
Tradycyjną salsę włoską ubogacimy nieco,zrobimy trochę "po naszemu". Niestety muszę zaufać butelce przecieru pomidorowego, gdyż "takich jak ja chcę" pomidorów na włoską salsę, niestety tutaj nie znajdę , nigdy.
Ponad 15 lat pobytu we Włoszech ,wyczuliło mnie na smak pomidora i nikt mi nie ściemni, nawet na rynku, że to "te"pomidory!

Składniki
-conchiglie rigate MALMA
-marchewka
-czerwona cebula
-oliwa z oliwek
-butelka przecieru pomidorowego
-sól i pieprz ziołowy od SKWORCU
-szynka pieczona , u mnie regionalna
-parmezan
-bazylia listki

Na gorącą oliwę wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. 


 Zetrzyj marchewkę na dużych oczkach, dodaj do cebuli, smaż.

Pokrój szynkę w paski, dodaj do całości.


Dodaj przecier pomidorowy. Dużo listków bazylii.



Dosmacz pieprzem i solą.
Zagotuj, duś pod przykryciem.
Muszelki ugotuj al dente.
Odcedz. Wlej do makaronu sos. Wymieszaj.
Rozłóż na talerze, posyp parmezanem, dodaj listków bazylii jeśli lubisz.





Smacznego !



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !