poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Caprese





Sałatka caprese to chyba najprostsza sałatka pod słońcem, zdrowa, aromatyczna, pełna wakacji...Pochodzi z regionu Campania w południowych Włoszech, a swoją nazwę zawdzięcza wyspie Capri.
Najczęściej spotykana w Neapolu i okolicach. To rodzaj włoskiego antipasto, które podobnie jak bruschetta, podajemy przed daniami głównymi, lub jako przekąskę pomiędzy.
Ważnym "elementem" tej sałatki są pomidory- powinny być soczyste, pełne słońca i słodyczy. Oliwa z oliwek najwyższej jakości, jeśli jest tłoczona przez gospodarzy, to będzie gęsta i ciemnozielona, a w smaku lekko pikantna. Będzie pachniała świeżo zerwaną oliwką , której skórkę natniecie paznokciem, wyczuwając zapach ostry , zdecydowany.
W caprese kluczowa rolę gra również mozarella, jeśli jest to mozarella di bufala, to zapewne będzie pyszna! Tak wygląda to zwierzątko. /zdjęcie z internetu/


Na koniec listki bazylii. Dekoracja i podkreślenie smaku.
Wykonanie – plastry mozarelli, przekładamy plastrami pomidora, solimy, dodajemy oliwy z oliwek i bazylię.Można dosmaczyć pieprzem.


Podałam na Porcelanie Bogucice



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !