poniedziałek, 24 sierpnia 2015

"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark




Kochani, ostatnio miałam okazję przyjrzeć się z bliska trzem sosom firmy FOLWARK


Jak sami zachęcają...Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark w wielu wybornych smakach.
Dzięki nim każdy może przygotować danie na wiele sposobów, zarówno na ciepło, jak i na zimno, uzyskując za każdym razem inny efekt i urozmaicając codzienne menu. Nadadzą one potrawom niepowtarzalny smak i zaspokoją potrzeby najbardziej wymagającego podniebienia.
Nic dodać, nic ująć,tylko zacząć ..próbować.




Ja wzięłam na podniebienie trzy sosy- SOS BARBECUE- najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steaka
Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający
aromat dymu wędzarnianego.
Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych
mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy.
Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska.

, SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej...


 SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami
(kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry.
Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia
paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.
Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób.
Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich na...kubek smakowy.


I tak zrodziło się moje pierwsze danie!
 Grillowany schab z grzankami i wędzonym żółtym serem


Składniki
-schab
-bagietka
-mix sałat
-wędzony ser żółty
-vinaigrette classico Monini- oliwa z oliwek + ocet balsamiczny z Modeny
-sól himalajska różowa
-szfran-opcjonalnie



Jak zrobić? Dzień wcześniej pokroić schab w plastry, rozbić i lekko posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu z octem balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze włoskości i będzie..na każde zęby.



Na drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam ogromnej z kopułą. Grillujesz i dusisz jednocześnie- nic się nie ma prawa dymić..na mieszkanie.


Tak ugrilowane mięso, nawet na 11 pietrze w bloku smakuje...wybornie!
Na tej samej patelni szybko grillujemy plastry sera żółtego.
Ser żółty idealnie smakuje z Remuladą duńską!
Ugriluj również bagietkę- i tak mamy już grzanki.
Do mięsa podałam sos barbecue.
Aromatyczny...



Całość na dużym półmisku z kolekcji Porcelana Bogucice prezentuje się apetycznie i ...tak smakuje! Sosy są znakomitym dodatkiem, do tego stopnia, że sałata obok nie wymagała już doprawienia.

FOLWARK znajdziecie również na facebooku, gdzie mnóstwo porad, świetne dania i ciekawe pomysły na wykorzystanie sosów, które...niejedno noszą imię!

3 komentarze:

  1. Aż zrobiłam się głodna a chodzę po plaży :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...po plaży jest się zawsze bardzo glodnym ! Ciumuski buzialki!

      Usuń
  2. Aż zrobiłam się głodna a chodzę po plaży :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !