"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark
Kochani,
ostatnio miałam okazję przyjrzeć się z bliska trzem sosom firmy FOLWARK
Jak
sami zachęcają...Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij
kulinarną przygodę z sosami Folwark w wielu wybornych
smakach.
Dzięki nim każdy może przygotować danie na wiele sposobów, zarówno na ciepło, jak i na zimno, uzyskując za każdym razem inny efekt i urozmaicając codzienne menu. Nadadzą one potrawom niepowtarzalny smak i zaspokoją potrzeby najbardziej wymagającego podniebienia.
Dzięki nim każdy może przygotować danie na wiele sposobów, zarówno na ciepło, jak i na zimno, uzyskując za każdym razem inny efekt i urozmaicając codzienne menu. Nadadzą one potrawom niepowtarzalny smak i zaspokoją potrzeby najbardziej wymagającego podniebienia.
Nic
dodać, nic ująć,tylko zacząć ..próbować.
Ja
wzięłam na podniebienie trzy sosy- SOS BARBECUE- najbardziej
popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego
steaka
Klasyczny
ciemny sos pomidorowy roztaczający
aromat dymu wędzarnianego.
aromat dymu wędzarnianego.
Wspaniale
współgra ze smakiem grillowanych
mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy.
mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy.
Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska.
,
SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu
charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem
ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego
mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej...
SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w
polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami
(kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry.
(kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry.
Wyśmienity
do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale
uzupełnia
paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.
paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.
Taaak, wypróbowałam
wszystkie trzy sosy w różny sposób.
Ale najpierw ,aby poznać ich smak, wzięłam każdy z nich na...kubek smakowy.
I tak zrodziło się moje pierwsze danie!
Grillowany schab z grzankami i wędzonym żółtym serem
Składniki
-schab
-bagietka
-mix
sałat
-wędzony
ser żółty
-vinaigrette
classico Monini- oliwa z oliwek + ocet balsamiczny z Modeny
-sól
himalajska różowa
-szfran-opcjonalnie
Jak
zrobić? Dzień wcześniej pokroić schab w plastry, rozbić i lekko
posolić. Zamarynować na noc dodając dość sporo winegretu z octem
balsamicznym. Mięso skruszeje i będzie nad wyraz soczyste, nabierze
włoskości i będzie..na każde zęby.
Na
drugi dzień odpalić grilla. Jeśli się grilla nie ma gdzie zrobić
wystarczy patelnia do grillowania. Ja użyłam ogromnej z kopułą.
Grillujesz i dusisz jednocześnie- nic się nie ma prawa dymić..na mieszkanie.
Tak
ugrilowane mięso, nawet na 11 pietrze w bloku smakuje...wybornie!
Na
tej samej patelni szybko grillujemy plastry sera żółtego.
Ser
żółty idealnie smakuje z Remuladą duńską!
Ugriluj
również bagietkę- i tak mamy już grzanki.
Do
mięsa podałam sos barbecue.
Aromatyczny...
Całość
na dużym półmisku z kolekcji Porcelana Bogucice prezentuje się apetycznie i ...tak smakuje! Sosy są znakomitym
dodatkiem, do tego stopnia, że sałata obok nie wymagała już
doprawienia.
FOLWARK
znajdziecie również na facebooku,
gdzie mnóstwo porad, świetne dania i ciekawe pomysły na
wykorzystanie sosów, które...niejedno noszą imię!
Aż zrobiłam się głodna a chodzę po plaży :-)
OdpowiedzUsuń...po plaży jest się zawsze bardzo glodnym ! Ciumuski buzialki!
UsuńAż zrobiłam się głodna a chodzę po plaży :-)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń