czwartek, 6 sierpnia 2015

Sałatka sycylijska makaronowa- pocztówka śródziemnomorska




Zabiorę Was dzisiaj na Sycylię, gdzie bardziej niż u nas, żar się z nieba leje...Zabiorę Was ze sobą na obiad, który króluje na stołach i w pudełkach obiadowych w niejednym sycylijskim domu, na niejednej złotej plaży...
Do przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Oraz grilla lub patelnie do grillowania. Danie można przygotować wieczorem, "o chłodzie", by cieszyć się nim dzień pózniej.
Kiedy termometr przed południem na Sycylii, pokazuje ponad 60 stopni w cieniu..wierzcie mi, nikt nie stoi przy kuchni....
Ale jeść trzeba! I to lekko...a obowiązkowo codziennie ma być MAKARON!



Składniki
  • 400 g świderków razowych 
  • twardy , średniej wielkości bakłażan
  • ząbek soczystego czosnku
  • pół różowej cebuli
  • kilka dość słodkich pomidorów-ale nie koktajlowych
  • liście bazylii
  • słoik tuńczyka w kawałkach, w oliwie z oliwek
  • ocet balsamiczny z Modeny
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska różowa
  • pieprz kolorowy prosto z młynka
  • opcjonalnie glassa sojowa z octem balsamicznym

Wykonanie

Pokrój umytego bakłażana w plastry. 

Rozpal grilla lub rozgrzej patelnię do grillowania. Ugriluj z obydwu stron , posyp delikatnie solą. 


Odłóż na bok.
Do szklanej miseczki wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodaj trochę soli, poszarpane listki bazylii ,wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku...i wymieszaj. Włóż plasterki bakłażana, wymieszaj, odstaw niech się przegryzą.


Na tej samej patelni ugriluj..pomidory. Przekrój każdego na pół i połóż, posól i popieprz z młynka. Dodaj fioletowej cebulki pokrojonej w piórka.


Gdy pomidor zacznie się "sparzać" ,delikatnie, ściąg z niego skórkę. Jeszcze trochę potrzymaj go na patelni do grillowania, nie mieszaj.

Jeśli użyjesz prawdziwego grilla- pomidora podajesz świeżego.
Ugotuj świderki al dente. Odcedz, przelej zimna wodą, dodaj oliwy z oliwek i tuńczyka ze słoiczka.
Przemieszaj delikatnie, aby tuńczyk zachował kawałki.
Wyłóż na półmiski, dodaj zaromatyzowanego czosnkiem i bazylią ugrilowanego bakłażana, pomidory oraz cebulę.
Posyp obficie listkami bazylii. Wykorzystaj sosik, w którym przegryzały się bakłażany- do pokropienia dania- zostanie go niewiele, gdyż bakłażan "wpija".
Na koniec dekoracja z glassy sojowej i ...danie pachnące Sycylią gotowe..i co najważniejsze do przygotowania szybkie, zjeść można na drugi dzień...i czujemy się lekko i zdrowo.
Całość podałam na półmisku Evolution White Porcelana Bogucice


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !