poniedziałek, 14 września 2015

Proste ciasto ze śliwkami


I mamy ciasto, kolejne ciasto. I jutro znowu robię to ciasto.
Bo jest genialne.
Pyszne.
Coś a' la tarta.







Składniki na ciasto
-400 g mąki pszennej
-200 g pokrojonego w kostkę masła
-5 żółtek
-łyżka zimnej wody
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki kardamonu

Składniki na piankę
-5 białek
-szczypta soli
-180 g cukru pudru
-kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-120 ml oleju
-500 g śliwek, może być więcej, ważne aby pokryły całą wartwę na piance

Wykonanie
Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%.
Obydwa kawałki wkładamy do zamrażarki.
Formę wykładamy papierem. Większą część ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy.
Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA.
Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę.
Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując dodajemy cukier.
Następnie dodajemy budyń i kilka kropel aromatu waniliowego.
Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienka strużką.
Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką.
Układamy śliwki na piance delikatnie i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta.

Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut.
Kroimy kiedy zupełnie przestygnie.
Będzie to niemożliwe.

Smacznego!



3 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !