sobota, 26 września 2015

Żeberka



Dzisiaj rano ,podczas wstawania, uderzyłam porządnie głową o ...kaloryfer. Zabolało .Bardzo.I wtedy pojawił się błyskawicznie pomysł na obiad!
Żeberka!!!


Ot i cała historia. Żeberko tak na prawdę różnie sobie smakuje. Zazwyczaj powinno być soczyste. Wiem, że nie każdy przepada za żeberkami.
Kwestia kubków smakowych myślę.
Ale ja sobie zrobiłam żeberka dzisiaj.
Poszłam na łatwiznę, właściwie to obiad sam się zrobił.
Dość dobry obiad w zasadzie.





Składniki
-żeberka mięsne
-marynata klasyczna gotowa do użycia ROLESKI
-paczka mrożonych warzyw- kalafior, brokuł,marchewka
-vinaigrette oliwa z oliwek i suszone pomidory
-Zioła Małgorzaty SKWORCU
-ulubiona sałatka-np.pomidorki,ogórek,borówka amerykańska,papryka itd
-dressing Tysiąca Wysp ROLESKI

Żeberka umyj .Osusz. Włóż do gotowej marynaty klasycznej.




To gotowa marynata do mięs zamknięta w wygodnym opakowaniu. Pozwala na przygotowanie mięsa bez potrzeby dodawania innych przypraw oraz bez konieczności używania dodatkowych naczyń.
Marynata klasyczna, to pikantna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.
Marynata nie zawiera konserwantów ani glutaminianu sodu. Polecana do marynowania wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, drobiu i ryb.
Zamknij opakowanie i włóż do lodówki, ja zostawiłam na całą noc.
Na drugi dzień, rozgrzałam patelnie do grillowania z kopułą i wyjęłam mięso z worka.
Rzuciłam na rozgrzany grill i zamknęłam kopułę.


Od czasu do czasu przekręcałam mięso.



Po chwili dołożyłam mrożonki.



Polałam winegretem


Posypałam ziołami .


Zamknęłam kopułę i na małym ogniu poddałam całość obróbce termicznej.
Następnie dosmaczyłam oliwą z oliwek.


Po około godzinie obiad miałam już gotowy.



Jeszcze tylko szybka sałatka.
Porcjowanie mięsa, dokładanie warzyw na półmisku od PORCELANA BOGUCICE



I juŻ można zasiąść i jeść.Przed samym podaniem warto polać całość dressingiem Tysiąca Wysp i posypać świeżą bazylią.




Smacznego!




4 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !