środa, 7 października 2015

Buraki ćwikłowe




Jak co roku goszczą u mnie buraki ćwikłowe, którymi zajadamy się do...wszystkiego-do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. A na Wielkanoc jak znalazł!


Składniki na 6 słoiczków o pojemności 450 ml:

2 kg buraków
2 łyżki octu
2 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki cukru

-1 łyżeczka kminku mielonego
-4 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu

Wykonanie:


    Umyć buraki i ugotować w łupkach. Wystudzić i obrać ze skóry, zetrzeć na tarce – ja starłam połowę na najmniejszych oczkach, a druga połowę na tarce do placków ziemniaczanych. Kolejno dodać pieprz...


    ocet, sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać.

    Przygotować 6 słoików, napełnić ściśle tzn.żeby między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni, zamknąć i wstawić do kotła z ciepłą wodą, wolno podgrzewać. Na dno garnka włożyć ściereczki kuchenne a słoiki tak ustawić aby się nie obijały o siebie.Moja ćwikłę zamknęłam w słoiczkach od Friends od Glass
    Pasteryzować pół godziny od zagotowania , uważając ,aby woda nie bulgotała ,a jedynie szumiała.






1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !