sobota, 17 października 2015

KARPATKA




Podaję bezstresową wersję karpatki, którą przygotuje nawet niejeden mężczyzna!




Składniki na ciasto
  • 250 ml wody
  • 125 ml masła
  • 200 g mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na krem
  • krem budyniowy tradycyjny w proszku do gotowania
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  • 1 opakowanie 250 g serka mascarpone


Przygotowanie ciasta.
Szklankę wody zagotować z dodatkiem masła.Do wrzącej wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać,najlepiej użyć miksera.Gotować na małym ogniu przez minutę,ciągle miksując, aż z masy utworzy się lśniąca kula.
Ciasto wystudzić. Do wystudzonego ciasta , wbić kolejno 5 jajek, i utrzeć mikserem.
Dodać – ciągle miksując- proszek do pieczenia.
Małą blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. 


Połowę ciasta rozsmarować cienko na blaszce i piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku- 10 minut.Następnie – nie otwierając piekarnika!- zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i podpiekać jeszcze 10-15 minut.
Wyciągnąć.
Z druga połową ciasta postąpić podobnie.
Międzyczasie przygotować krem.
Krok po kroku wykonać wszystkie zalecane czynności opisane na opakowaniu kremu budyniowego tradycyjnego w proszku. Kiedy krem będzie gorący dodać do niego miód, rozpuścić ciągle miksując i odstawić do wystudzenia.
Do zmiksowanego z masłem kremu dodawać powoli, stopniowo- ciągle ubijając – serek mascarpone.
Wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki.




Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podałam na PORCELANIE BOGUCICE

Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Uwielbiam karpatkę, to smak mojego dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...to prawda oj to prawda, smaki dzieciństwa!

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, nie pamiętam kiedy jadłam)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto odkurzyć podniebienie :-) i zrobić! Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Piękna karpatka i super przepis na krem, w takim wydaniu nie może się nie udać ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaki wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy nie mierzę blaszek :-) w tym wypadku wykorzystałam kamionkową formę do zapiekania makaronu :-) Najwiekszej z możliwych blach uzywam tylko do lasagne aby było więcej :-) Reszta to kwestia przypadku :-) Ciasto na kazdym rozmiarze wyjdzie m/w tak samo, masa może ulec zmianie byc wyższa lub niższa :-)

      Usuń
  5. karpatka cudowna!!, krem ..musi byc BOSKI, takiego nigdy nie robilam , juz jest moj!!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam. Trochę poszłam na latwiznę, ale nie żaluję!

      Usuń
  6. wszystko piękne i dobre, tylko jak tu utrzymać figurę??? ... Od kilku tygodni po takim deserku czy bogatym objedzie jem dwie tabletki Formoline L112 i dzięki temu nie wrzucam w siebie 200-400 kcal więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !