sobota, 17 października 2015

KARPATKA




Podaję bezstresową wersję karpatki, którą przygotuje nawet niejeden mężczyzna!




Składniki na ciasto
  • 250 ml wody
  • 125 ml masła
  • 200 g mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na krem
  • krem budyniowy tradycyjny w proszku do gotowania
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  • 1 opakowanie 250 g serka mascarpone


Przygotowanie ciasta.
Szklankę wody zagotować z dodatkiem masła.Do wrzącej wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać,najlepiej użyć miksera.Gotować na małym ogniu przez minutę,ciągle miksując, aż z masy utworzy się lśniąca kula.
Ciasto wystudzić. Do wystudzonego ciasta , wbić kolejno 5 jajek, i utrzeć mikserem.
Dodać – ciągle miksując- proszek do pieczenia.
Małą blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką. 


Połowę ciasta rozsmarować cienko na blaszce i piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku- 10 minut.Następnie – nie otwierając piekarnika!- zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i podpiekać jeszcze 10-15 minut.
Wyciągnąć.
Z druga połową ciasta postąpić podobnie.
Międzyczasie przygotować krem.
Krok po kroku wykonać wszystkie zalecane czynności opisane na opakowaniu kremu budyniowego tradycyjnego w proszku. Kiedy krem będzie gorący dodać do niego miód, rozpuścić ciągle miksując i odstawić do wystudzenia.
Do zmiksowanego z masłem kremu dodawać powoli, stopniowo- ciągle ubijając – serek mascarpone.
Wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem i wstawić do lodówki.




Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podałam na PORCELANIE BOGUCICE

Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Uwielbiam karpatkę, to smak mojego dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, nie pamiętam kiedy jadłam)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto odkurzyć podniebienie :-) i zrobić! Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Piękna karpatka i super przepis na krem, w takim wydaniu nie może się nie udać ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaki wymiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nigdy nie mierzę blaszek :-) w tym wypadku wykorzystałam kamionkową formę do zapiekania makaronu :-) Najwiekszej z możliwych blach uzywam tylko do lasagne aby było więcej :-) Reszta to kwestia przypadku :-) Ciasto na kazdym rozmiarze wyjdzie m/w tak samo, masa może ulec zmianie byc wyższa lub niższa :-)

      Usuń
  5. karpatka cudowna!!, krem ..musi byc BOSKI, takiego nigdy nie robilam , juz jest moj!!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam. Trochę poszłam na latwiznę, ale nie żaluję!

      Usuń
  6. wszystko piękne i dobre, tylko jak tu utrzymać figurę??? ... Od kilku tygodni po takim deserku czy bogatym objedzie jem dwie tabletki Formoline L112 i dzięki temu nie wrzucam w siebie 200-400 kcal więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !