KARPATKA
Podaję
bezstresową wersję karpatki, którą przygotuje nawet niejeden
mężczyzna!
Składniki
na ciasto
- 250 ml wody
- 125 ml masła
- 200 g mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki
na krem
- krem budyniowy tradycyjny w proszku do gotowania
- 1 łyżka miodu rzepakowego
- 1 opakowanie 250 g serka mascarpone
Przygotowanie
ciasta.
Szklankę
wody zagotować z dodatkiem masła.Do wrzącej wody wsypać mąkę i
dokładnie wymieszać,najlepiej użyć miksera.Gotować na małym
ogniu przez minutę,ciągle miksując, aż z masy utworzy się
lśniąca kula.
Ciasto
wystudzić. Do wystudzonego ciasta , wbić kolejno 5 jajek, i utrzeć
mikserem.
Dodać
– ciągle miksując- proszek do pieczenia.
Małą
blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką.
Połowę ciasta
rozsmarować cienko na blaszce i piec w nagrzanym do 220 stopni
piekarniku- 10 minut.Następnie – nie otwierając piekarnika!-
zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i podpiekać jeszcze 10-15
minut.
Wyciągnąć.
Z
druga połową ciasta postąpić podobnie.
Międzyczasie
przygotować krem.
Krok
po kroku wykonać wszystkie zalecane czynności opisane na opakowaniu
kremu budyniowego tradycyjnego w proszku. Kiedy krem będzie gorący
dodać do niego miód, rozpuścić ciągle miksując i odstawić do
wystudzenia.
Do
zmiksowanego z masłem kremu dodawać powoli, stopniowo- ciągle
ubijając – serek mascarpone.
Przed
podaniem posypać cukrem pudrem. Podałam na PORCELANIE BOGUCICE
Smacznego!
Ale bym zjadła teraz kawałek :-)
OdpowiedzUsuń...ja w tej chwili juz ...też!
UsuńWygląda rewelacyjnie:) Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję pozdrawiam również!
UsuńUwielbiam karpatkę, to smak mojego dzieciństwa
OdpowiedzUsuń...to prawda oj to prawda, smaki dzieciństwa!
UsuńWygląda bardzo apetycznie, nie pamiętam kiedy jadłam)))
OdpowiedzUsuńCzasem warto odkurzyć podniebienie :-) i zrobić! Pozdrawiam !
UsuńPiękna karpatka i super przepis na krem, w takim wydaniu nie może się nie udać ;).
OdpowiedzUsuńDokładnie, dokladnie :-)
UsuńA jaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie mierzę blaszek :-) w tym wypadku wykorzystałam kamionkową formę do zapiekania makaronu :-) Najwiekszej z możliwych blach uzywam tylko do lasagne aby było więcej :-) Reszta to kwestia przypadku :-) Ciasto na kazdym rozmiarze wyjdzie m/w tak samo, masa może ulec zmianie byc wyższa lub niższa :-)
Usuńkarpatka cudowna!!, krem ..musi byc BOSKI, takiego nigdy nie robilam , juz jest moj!!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Trochę poszłam na latwiznę, ale nie żaluję!
Usuńwszystko piękne i dobre, tylko jak tu utrzymać figurę??? ... Od kilku tygodni po takim deserku czy bogatym objedzie jem dwie tabletki Formoline L112 i dzięki temu nie wrzucam w siebie 200-400 kcal więcej :)
OdpowiedzUsuń