CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI
Ciasto
z dodatkiem buraka , to ciasto pyszne, wilgotne, po prostu do
wypróbowania!
Składniki
-250
g buraków
-2
łyżki oliwy
-200
g czekolady 70%
180
g masła
-5
jaj
-150
g cukru brązowego
-2
łyżki miodu wielokwiatowego MIODY POLSKIE
-130
g mąki pszennej pełnoziarnistej
-pół
szklanki kakao naturalnego SKWORCU
-1
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta
soli
Umyj
buraki,skrop oliwą, zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni- około godzinę.
Odstaw
niech wystygną.
Następnie obierz je i zblenduj na gładko.
Czekoladę
podgrzej w kąpieli wodnej, a kiedy będzie płynna dodaj miód,
masło. Rozpuść. Wystudz. Ubij żółtka na puch, połącz ciągle
miksując z burakami. Następnie dodaj masę miodowo -czekoladową.
Żółtka ubij na sztywno z cukrem i dużą drewnianą łyżką
delikatnie wymieszaj z masą czekoladowo – buraczaną.
Dodaj
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, sól.
Wymieszaj ,aż ciasto będzie jednolite ,ale puszyste. Przełóż do
długiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ,około 50 minut.
Pokrój
dopiero po wystudzeniu.
Jeśli
chcesz możesz przygotować różową polewę z miodu, białej
czekolady oraz soku z buraka.Posłuży również za sos!
Smacznego!
świetny!!
OdpowiedzUsuńdziękuję, to prawda!
UsuńBurak i czekolada to zaskakująco dobre połączenie:)
OdpowiedzUsuń...zrobiłam, bo nie mogłam uwierzyć!
UsuńOj oj oj jakie cudowne ciasto. Kochana już lecę, biegnę :-)
OdpowiedzUsuń...jest burak ? Jest ciasto!
Usuń