środa, 11 listopada 2015

Chleb orkiszowy z łososiem,pastą oliwkową i winogronami



Dziś mamy Święto, dlatego też wszyscy w domu. Można zjeść razem coś pysznego !
U nas dziś świeży, pieczony w domu chleb z pysznymi dodatkami.



Składniki na chleb
  • 500 g mąki- orkiszowa typ 2000 i żytnia typ 720 w nierównym proporcjach, ważne by było dokładnie
    500 g całości
  • 10 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych
  • 300 ml wody – ciepłej
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna słonecznika i pestki dyni, siemię lniane- ile chcesz

Składniki na kanapki
  • losoś atlantycki wędzony w plastrach Premium Suempol
  • pasta z czarnych oliwek
  • czerwone i białe winogrono
  • żółta papryka
  • glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj do mąki, wsyp sól, pestki .Jeśli masz robota ustaw mieszanie na 20 minut.
Pozostaw pod przykryciem na około godzinę.
Następnie uformuj bochenek i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze pół godziny.
Spryskaj woda z wierzchu.
Wstaw do nagrzanego do 220-230 stopni piekarnika i wypiekaj tak 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz dalsze 35 minut.
Odstaw do wystudzenia.




Pokrój chleb na kanapki.
Każdą posmaruj pastą oliwkową. Można kupić gotową.


Połóż łososia na wierzchu, dodaj paprykę w pokrojoną w paseczki paprykę oraz winogrona.



Dosmacz glassą sojową z octem balsamicznym...i śniadanie gotowe!

Smacznego !



5 komentarzy:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !