Chleb orkiszowy z łososiem,pastą oliwkową i winogronami



Dziś mamy Święto, dlatego też wszyscy w domu. Można zjeść razem coś pysznego !
U nas dziś świeży, pieczony w domu chleb z pysznymi dodatkami.



Składniki na chleb
  • 500 g mąki- orkiszowa typ 2000 i żytnia typ 720 w nierównym proporcjach, ważne by było dokładnie
    500 g całości
  • 10 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych
  • 300 ml wody – ciepłej
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna słonecznika i pestki dyni, siemię lniane- ile chcesz

Składniki na kanapki
  • losoś atlantycki wędzony w plastrach Premium Suempol
  • pasta z czarnych oliwek
  • czerwone i białe winogrono
  • żółta papryka
  • glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj do mąki, wsyp sól, pestki .Jeśli masz robota ustaw mieszanie na 20 minut.
Pozostaw pod przykryciem na około godzinę.
Następnie uformuj bochenek i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze pół godziny.
Spryskaj woda z wierzchu.
Wstaw do nagrzanego do 220-230 stopni piekarnika i wypiekaj tak 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz dalsze 35 minut.
Odstaw do wystudzenia.




Pokrój chleb na kanapki.
Każdą posmaruj pastą oliwkową. Można kupić gotową.


Połóż łososia na wierzchu, dodaj paprykę w pokrojoną w paseczki paprykę oraz winogrona.



Dosmacz glassą sojową z octem balsamicznym...i śniadanie gotowe!

Smacznego !



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!