Chleb orkiszowy z łososiem,pastą oliwkową i winogronami
Dziś
mamy Święto, dlatego też wszyscy w domu. Można zjeść razem coś
pysznego !
U
nas dziś świeży, pieczony w domu chleb z pysznymi dodatkami.
Składniki
na chleb
- 500 g mąki- orkiszowa typ 2000 i żytnia typ 720 w nierównym proporcjach, ważne by było dokładnie500 g całości
- 10 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych
- 300 ml wody – ciepłej
- 2 łyżeczki soli
- ziarna słonecznika i pestki dyni, siemię lniane- ile chcesz
Składniki
na kanapki
- losoś atlantycki wędzony w plastrach Premium Suempol
- pasta z czarnych oliwek
- czerwone i białe winogrono
- żółta papryka
- glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny
Rozpuść
drożdże w ciepłej wodzie i dodaj do mąki, wsyp sól, pestki
.Jeśli masz robota ustaw mieszanie na 20 minut.
Pozostaw
pod przykryciem na około godzinę.
Następnie
uformuj bochenek i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze pół godziny.
Spryskaj
woda z wierzchu.
Wstaw
do nagrzanego do 220-230 stopni piekarnika i wypiekaj tak 5 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz dalsze 35
minut.
Odstaw
do wystudzenia.
Pokrój
chleb na kanapki.
Każdą
posmaruj pastą oliwkową. Można kupić gotową.
Połóż
łososia na wierzchu, dodaj paprykę w pokrojoną w paseczki paprykę
oraz winogrona.
Dosmacz
glassą sojową z octem balsamicznym...i śniadanie gotowe!
Smacznego
!
Mniam jakie pyszne śniadanko :-) zjadłabym taką jedną kanapeczkę :-) albo dwie :-)
OdpowiedzUsuńW razie czego przygotuję cztery hihihihi!
UsuńPycha! narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuń...wpadnij!
OdpowiedzUsuńCuuuuuuuuuuuuuuuuuuudo! Muszę rozmrozić łososia!
OdpowiedzUsuń