wtorek, 24 listopada 2015

Komosa ryżowa z brokułem, czosnkiem i prażonym sezamem



Ten przepis jest dla zabieganych.
Dla tych ,którzy mają mało czasu na gotowanie.


Inspiracją dla mnie była książka "Jaglany Detoks" Marka Zaremby.
Warto ją mieć!Ja swój egzemplarz wygrałam, ale już zakupiłam 4 na prezent!



Składniki
-1-2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej-gotujcie zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu
-pół małego brokuła
-2 ząbki czosnku
-sól morska lub himalajska
-1 łyżka oleju kokosowego virgin
-prażony sezam
-kilka listków bazylii-opcjonalnie

Najpierw ugotuj komosę ryżową.
Brokuła podziel na małe różyczki, odetnij stwardniałe części. Czosnek posiekaj w plasterki.
Na patelnię wlej trochę wody i włóż różyczki brokuła. 



Woda nie powinna przykrywać brokuła.
Od momentu zawrzenia gotuj różyczki do 4 minut. To ważne.
Pod koniec gotowania, kiedy woda praktycznie wyparuje dodaj olej kokosowy , czosnek i dosmacz solą.
Dodaj ugotowanej komosy ryżowej i wymieszaj wszystko dokładnie.



Posyp uprażonym na suchej patelni sezamem.
Podawaj ciepłe udekorowane listkami bazylii.

Smacznego!



8 komentarzy:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !