Komosa ryżowa z brokułem, czosnkiem i prażonym sezamem
Ten
przepis jest dla zabieganych.
Dla
tych ,którzy mają mało czasu na gotowanie.
Inspiracją
dla mnie była książka "Jaglany Detoks" Marka Zaremby.
Warto
ją mieć!Ja swój egzemplarz wygrałam, ale już zakupiłam 4 na prezent!
Składniki
-1-2
szklanki ugotowanej komosy ryżowej-gotujcie zgodnie z zaleceniem
producenta na opakowaniu
-pół
małego brokuła
-2
ząbki czosnku
-sól
morska lub himalajska
-1
łyżka oleju kokosowego virgin
-prażony
sezam
-kilka
listków bazylii-opcjonalnie
Najpierw
ugotuj komosę ryżową.
Brokuła
podziel na małe różyczki, odetnij stwardniałe części. Czosnek
posiekaj w plasterki.
Na
patelnię wlej trochę wody i włóż różyczki brokuła.
Woda nie
powinna przykrywać brokuła.
Od
momentu zawrzenia gotuj różyczki do 4 minut. To ważne.
Pod
koniec gotowania, kiedy woda praktycznie wyparuje dodaj olej kokosowy
, czosnek i dosmacz solą.
Dodaj
ugotowanej komosy ryżowej i wymieszaj wszystko dokładnie.
Posyp
uprażonym na suchej patelni sezamem.
Podawaj
ciepłe udekorowane listkami bazylii.
Smacznego!
To ja dzisiaj wpadam na obiadek :-)
OdpowiedzUsuń..prosze bardzo, uraczę chętnie!
UsuńZamawiam porcję do domu! :)
OdpowiedzUsuńJest genialne to danie!
Usuńto prawda ambrozja!
OdpowiedzUsuńTo jak tak, to ja się też wpraszam
OdpowiedzUsuńzapraszam!
Usuń