Komosa ryżowa z brokułem, czosnkiem i prażonym sezamem



Ten przepis jest dla zabieganych.
Dla tych ,którzy mają mało czasu na gotowanie.


Inspiracją dla mnie była książka "Jaglany Detoks" Marka Zaremby.
Warto ją mieć!Ja swój egzemplarz wygrałam, ale już zakupiłam 4 na prezent!



Składniki
-1-2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej-gotujcie zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu
-pół małego brokuła
-2 ząbki czosnku
-sól morska lub himalajska
-1 łyżka oleju kokosowego virgin
-prażony sezam
-kilka listków bazylii-opcjonalnie

Najpierw ugotuj komosę ryżową.
Brokuła podziel na małe różyczki, odetnij stwardniałe części. Czosnek posiekaj w plasterki.
Na patelnię wlej trochę wody i włóż różyczki brokuła. 



Woda nie powinna przykrywać brokuła.
Od momentu zawrzenia gotuj różyczki do 4 minut. To ważne.
Pod koniec gotowania, kiedy woda praktycznie wyparuje dodaj olej kokosowy , czosnek i dosmacz solą.
Dodaj ugotowanej komosy ryżowej i wymieszaj wszystko dokładnie.



Posyp uprażonym na suchej patelni sezamem.
Podawaj ciepłe udekorowane listkami bazylii.

Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!