Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks")




Wczoraj były moje urodziny...a ,że jestem "na detoksie", czyli poście jaglanym ,już 10 dzień, nie mogłam tego zaprzepaścić.
Zrobiłam coś, czego się niesłusznie obawiałam.
Zrobiłam tort- szarlotkę na kaszy jaglanej.
Brzmi jak brzmi, ale smakuje obłędnie!


Jeśli będziecie trzymać się składników i proporcji, to wyjdzie NIEBO W GĘBIE".


Kasza jaglana to prawdziwy skarb, wiedzą o tym dietetycy, wiedzą zwykli i świadomi tego ludzie.
Jedzcie ją, a przekonacie się, że nie jest nudna..i przede wszystkim DZIAŁA!
W moim przepisie zwiększyłam nieco ilość suszonej żurawiny i dodałam gotową polewę i dekorację mleczną HELIO


  Polecam ją , gdyż bardzo szybko się "robi".Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Ja zrobiłam krateczkę. Opakowanie zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej. Sprawnie, wygodnie i bez niespodzianek!
Przepis ten polecam każdemu...komu nie smakuje jagła.
Polecam przemycić jagłę w ten sposób każdemu dziecku , które ma opory przed, nie tylko jaglanką, ale ogólnie przed kaszami.
Zaufajcie! I do dzieła!


Składniki

NA SPÓD
  • półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ze szczyptą kurkumy
  • 1 łyżka sezamu HELIO
  • jedna trzecia szklanki mąki kasztanowej lub kukurydzianej
  • jedna trzecia szklanki oleju
kokosowego lub innego tłoczonego na zimno
  • jedna trzecia mleka migdałowego lub wody zródlanej

MUS JABŁKOWY
  • 2 kg słodko-kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • jedna trzecia łyżeczki kardamonu
  • pół szklanki suszonej żurawiny, ja dałam nieco więcej
  • 10 daktyli

WIERZCH
  • pół szklanki siekanych orzechów włoskich  HELIO
  • pół szklanki płatków migdałowych  HELIO
  • polewa i dekoracja mleczna  HELIO

Daktyle pokrój w cieniutkie plasterki i zalej gorącą wodą, pozostaw na około 10 minut.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Podsmaż je w garnku z żurawiną, cynamonem i kardamonem, a pod koniec dodaj odsączone z wody daktyle.
Odparuj mus ciągle mieszając. Smak jest obłędny! Odstaw do ostygnięcia.
Jeśli planujecie zrobić ten wypiek to polecam przygotować ten mus nieco wcześniej.

Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową.
Dodaj sezam, mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno.
Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach.
Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz orzechami.
Przykryj wierzch folią aluminiową i piecz około 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj 5 minut, aby płatki i orzechy ładnie uprażyły się.
Wyjmij z piekarnika, przestudz wypiek. Zostaw do stężenia. 


Ja zrobiłam placek w nocy, zostawiłam na noc.


Przygotuj polewę. Zrób kratkę. Łatwe zadanie, wystarczy odciąć mały rożek w opakowaniu i wyciskać polewę , tworząc fantazyjne wzory.



Tort gotowy!
Wszystkiego najlepszego!
(Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba)




Komentarze

  1. Ale super wygląda to ciacho. :D Ja również co jakiś czas przeprowadzam sobie takie odtruwanie. Działa to bardzo kojąco i regeneracyjnie na mój organizm.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!