piątek, 27 listopada 2015

Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks")




Wczoraj były moje urodziny...a ,że jestem "na detoksie", czyli poście jaglanym ,już 10 dzień, nie mogłam tego zaprzepaścić.
Zrobiłam coś, czego się niesłusznie obawiałam.
Zrobiłam tort- szarlotkę na kaszy jaglanej.
Brzmi jak brzmi, ale smakuje obłędnie!


Jeśli będziecie trzymać się składników i proporcji, to wyjdzie NIEBO W GĘBIE".


Kasza jaglana to prawdziwy skarb, wiedzą o tym dietetycy, wiedzą zwykli i świadomi tego ludzie.
Jedzcie ją, a przekonacie się, że nie jest nudna..i przede wszystkim DZIAŁA!
W moim przepisie zwiększyłam nieco ilość suszonej żurawiny i dodałam gotową polewę i dekorację mleczną HELIO


  Polecam ją , gdyż bardzo szybko się "robi".Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Ja zrobiłam krateczkę. Opakowanie zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej. Sprawnie, wygodnie i bez niespodzianek!
Przepis ten polecam każdemu...komu nie smakuje jagła.
Polecam przemycić jagłę w ten sposób każdemu dziecku , które ma opory przed, nie tylko jaglanką, ale ogólnie przed kaszami.
Zaufajcie! I do dzieła!


Składniki

NA SPÓD
  • półtorej szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ze szczyptą kurkumy
  • 1 łyżka sezamu HELIO
  • jedna trzecia szklanki mąki kasztanowej lub kukurydzianej
  • jedna trzecia szklanki oleju
kokosowego lub innego tłoczonego na zimno
  • jedna trzecia mleka migdałowego lub wody zródlanej

MUS JABŁKOWY
  • 2 kg słodko-kwaśnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • jedna trzecia łyżeczki kardamonu
  • pół szklanki suszonej żurawiny, ja dałam nieco więcej
  • 10 daktyli

WIERZCH
  • pół szklanki siekanych orzechów włoskich  HELIO
  • pół szklanki płatków migdałowych  HELIO
  • polewa i dekoracja mleczna  HELIO

Daktyle pokrój w cieniutkie plasterki i zalej gorącą wodą, pozostaw na około 10 minut.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Podsmaż je w garnku z żurawiną, cynamonem i kardamonem, a pod koniec dodaj odsączone z wody daktyle.
Odparuj mus ciągle mieszając. Smak jest obłędny! Odstaw do ostygnięcia.
Jeśli planujecie zrobić ten wypiek to polecam przygotować ten mus nieco wcześniej.

Ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną wymieszaj z mąką kukurydzianą lub kasztanową.
Dodaj sezam, mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno.
Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach.
Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz orzechami.
Przykryj wierzch folią aluminiową i piecz około 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię i zapiekaj 5 minut, aby płatki i orzechy ładnie uprażyły się.
Wyjmij z piekarnika, przestudz wypiek. Zostaw do stężenia. 


Ja zrobiłam placek w nocy, zostawiłam na noc.


Przygotuj polewę. Zrób kratkę. Łatwe zadanie, wystarczy odciąć mały rożek w opakowaniu i wyciskać polewę , tworząc fantazyjne wzory.



Tort gotowy!
Wszystkiego najlepszego!
(Inspiracja- "Jaglany Detoks" Marek Zaremba)




2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !