niedziela, 6 grudnia 2015

Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO!



Moi Drodzy, konkurs zakończył się kilka dni temu, dziś zgodnie z zapowiedzią św.Mikołaj ogłosi komu przypadnie książka.

Św.Mikołaj chciałby nagrodzić wszystkie osoby, ale książek ma tylko 3 sztuki.
Więc- kolejność przypadkowa- Książki otrzymują


ZUZIA za


Pierniczki staropolskie :) a dokładnie wspomnienie dzieciństwa
½ kg prawdziwego miodu
2 szklanki cukru
25 dkg smalcu
1 kg mąki
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
Przyprawa do piernika
4 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE
1. Wsypać do miski cukier oraz wlać miód;
2. Smalec rozpuścić do stanu płynnego, a następnie dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać.
3. Mąkę przesiać oraz jajka roztrzepać . Wszystkie składniki w misce zacząć wyrabiać na jednolitą masę.
4. Do mleka dodać sodę i sól. Wlać do miski i w dalszym ciągu ugniatać ciasto.
5. Kakao, przyprawę do pierników wsypać do miski. I już ostatecznie wyrobić masę , która będzie odchodzić od ręki. Ciasto gotowe odstawić na MINIMUM tydzień w miejscu o pokojowej temperaturze, przekryte ręcznikiem.
6. Po upływie czasu, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm . Po wycinać różne kształty i upiec w temperaturze 160 stopni , w 15 minut.
7. Ostudzone pierniczki udekorować według własnej fantazji


Aneta za


Słodkość, która uda się zawsze i każdemu to moje pyszne i zdrowe kokosowo – pandanowe muffinki z gruszkami.
Potrzebujemy:
– 2 szklanki mąki tortowej
– 2/3 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka pasty pandanowej
– 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– 2 świeże gruszki (lub z kompotu)

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać kokosowe mleko, olej roślinny oraz pastę pandanową. Całość energicznie wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę, jeszcze raz krótko wymieszać i masą napełniać małe słoiczki o 3/4 ich wysokości. Słoiczki należy wcześniej dobrze posmarować olejem roślinnym i obsypać mąką. Muffinki piec w słoiczkach przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. (zdjęcie wysyłam na maila)

Karolina za miniszarlotkę




Składniki na miniszarlotkę
(na 6 porcji)

na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml),
- 2 łyżki miodu (ok. 48 g),

na ciasto:
- 1 szklanka płatków owsianych (ok. 110 g),
- 1 szklanka mielonych migdałów (ok. 100 g),
- 1/4 szklanki cukru (ok. 50 g),
- 1/4 kostki masła (ok. 50 g).

Sposób przygotowania

1. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry.
2. Jabłka dusimy w garnku z cynamonem, miodem i sokiem z cytryny przez ok. 5 min.
3. Smarujemy kokilki olejem rzepakowym i obsypujemy płatkami owsianymi.
4. Napełniamy kokilki duszonymi jabłkami.
5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem.
6. Obsypujemy jabłka kruszonką.
7. Miniszarlotkę pieczemy w 180 ⁰C przez 30 min.



W ciągu 5 dni proszę przysłać na mojego maila zkuchnidokuchni77@interia.pl adres do wysyłki nagrody wraz z numerem telefonu. Po upływie tego czasu wybiorę kolejną osobę. Książki zostaną wysłane przez sponsora nagrody Wydawnictwo Znak Literanova, któremu bardzo dziękuje za nagrody. Dziękuję każdemu z osobna za słodką zabawę!

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !