Cukinia i bakłażan-zapiekane z kaszą jaglaną, jarmużem, pomidorem suszonym
Dobre
samopoczucie gwarantowane. Podejrzałam to danie u Marka Zaremby z książki :"Jaglany detoks"...i przygotowałam już po raz trzeci.
Za
każdym razem , brakowało mi zdjęcia finalnego, gdyż podaję tę
cukinię zazwyczaj na kolację.
Składniki
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- jarmuż około 2 szklanek, bez stwardniałych części
- 4 suszone pomidory
- szczypta gałki muszkatołowej
- ząbek czosnku nawet dwa
- olej kokosowy do smażenia
- 1 cm świeżego kłącza imbiru
- nasiona słonecznika, uprażone na patelni , do serwowania
Cukinię
przetnij wzdłuż, pozbądz gniazd nasiennych.
Wypłucz,
posmaruj oliwą z oliwek i posyp delikatnie solą. Ułóż w naczyniu
i zapiekaj wraz z bakłażanem około 10 minut w 180 stopniach.
Odłóż
na bok.
Przygotuj
farsz.
Posiekaj
umyty jarmuż, a pomidory potnij na drobne kawałeczki.
Rozgrzej
na patelni olej kokosowy, dodaj jarmuż, dopraw gałką i solą,
obsmaż.
Musi
zmięknąć.
Dodaj
pomidory i roztarte w dłoniach oregano.
Dodaj
suszone pomidory ,kasze jaglaną ugotowaną wcześniej.
Wymieszaj,
podsmażaj.
Wypełnij
farszem cukinię oraz bakłażana.
Podpraż
na suchej patelni słonecznik.
Posyp
po wierzchu danie i serwuj ciepłe , smacznego !
Mniam jakie pyszności u ciebie :-)
OdpowiedzUsuń