Cukinia i bakłażan-zapiekane z kaszą jaglaną, jarmużem, pomidorem suszonym



To dietetyczne danie pokochacie od razu! Jest to wulkan zdrowia!


Dobre samopoczucie gwarantowane. Podejrzałam to danie u Marka Zaremby z książki :"Jaglany detoks"...i przygotowałam już po raz trzeci.
Za każdym razem , brakowało mi zdjęcia finalnego, gdyż podaję tę cukinię zazwyczaj na kolację.

Składniki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • jarmuż około 2 szklanek, bez stwardniałych części
  • 4 suszone pomidory
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku nawet dwa
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 cm świeżego kłącza imbiru
  • nasiona słonecznika, uprażone na patelni , do serwowania

Cukinię przetnij wzdłuż, pozbądz gniazd nasiennych.
Wypłucz, posmaruj oliwą z oliwek i posyp delikatnie solą. Ułóż w naczyniu i zapiekaj wraz z bakłażanem około 10 minut w 180 stopniach.


Odłóż na bok.
Przygotuj farsz.
Posiekaj umyty jarmuż, a pomidory potnij na drobne kawałeczki.
Rozgrzej na patelni olej kokosowy, dodaj jarmuż, dopraw gałką i solą, obsmaż.


Musi zmięknąć.
Dodaj pomidory i roztarte w dłoniach oregano.
Dodaj suszone pomidory ,kasze jaglaną ugotowaną wcześniej.
Wymieszaj, podsmażaj.
Wypełnij farszem cukinię oraz bakłażana.
Podpraż na suchej patelni słonecznik.

Posyp po wierzchu danie i serwuj ciepłe , smacznego !



Komentarze

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!