środa, 6 lipca 2016

Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z porzeczkami

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Moi Drodzy , ciasto pyszne przedstawiam! Bezstresowe, łatwe i widowiskowe.
Na pewno znacie! Ja robiłam je już z borówką kiedyś, ale miało jasne ciasto. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto ciemne i z porzeczką. Jest to ciasto idealnie skomponowane, to ciasto, które Was orzeźwi i zaskoczy. Pozytywnie.


Istnieje jego wiele wersji na internecie. Ja poszłam tropem Kulinarnej Maniusi i dotarłam do przepisu My simple kitchen, gdzie lekko zmodyfikowałam składniki, ale i tak jest pysznie.
symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Będziemy potrzebowali formy o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm.
Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, więc ciasto jak najbardziej w temacie.
symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Warto je zrobić, zniknie szybko, bo jest pyszne!


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara Symbio
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa śmietanokwo - kokosowa:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 szklanki czerwonych porzeczek
Najpierw wykonujemy ciasto.
Mnie pomógł robot.
Ze składników na ciasto zagniatamy kulę.
Dzielimy ją w proporcji 60 % i 40 %. Obydwie porcje zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Pierwszą część, tę większą, ścieramy na dużych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
I pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut.
Międzyczasie robimy masę kokosowo - śmietankową.
Ubijamy białka na sztywno i dosypujemy bardzo powoli cukier, aż do powstania lśniącej bezy. Dołożyć śmietanę, wymieszać łopatką. Na koniec dodać wiórki oraz budynie. Wymieszać delikatnie łopatką.
Wyłożyć gotową masę na spód czekoladowy i wyrównać.
Na masę wysypać porzeczki – suche i czyste.
symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć drugie ciasto.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Piec w 180 stopniach około godziny.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Ja przechowywałam ciasto w lodówce, gdyż schłodzone ma niesamowity smak, orzeźwia i jest po prostu rewelacyjne.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara










24 komentarze:

  1. Smakowicie się prezentuje :) ciasto z cukrem trzcinowym ma zdecydowanie lepszy smak, lekko karmelowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie się upiekło, podkradam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne takie słodko-kwaśne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto :) uwielbiam połaczenie słodkiego ciasta i kwaśnych porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam, bo jest przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W przepisie w skladnikach masy śmietanowo-kokosowej nie wymieniono białek i budyniu o których mowa póżniej w sposobie przygotowania.Domyślam się ,że 4 biała ,bo tyle cwcześniej było żółtek do ciasta ale co z tym budyniem,jeden czy dwa?

    OdpowiedzUsuń
  7. pieczę się ...jestem ciekawa czy mi się uda.pachnie niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można teraz dać zamiast porzeczek mrożone maliny ?
    Jak myślisz będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, mogą byc maliny, borówka amerykańska, itp Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Cudnie wygląda, a porzeczka powoduje ślinotok :) Musi być niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie spotkałam się z cukrem trzcinowym w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O zła kobieto bez serca. Brak mi sił na stanie w kuchni, a Ty zrobiłaś mi takiego smaka... Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda po prostu obłędnie <3 Koniecznie muszę zrobić i to już na dniach :D Tylko porzeczki muszę zastąpić innymi owocami :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko jak to wygląda apetycznie, już bym jadła. Mniam. Zapisuje sobie przepis, bo na bank go od ciebie wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  14. Co za pyszności mi tu dzis serwujesz :) ja jestem uzależniona od ciast i wszystkiego co słodkie :) dziekuje za przepis i ciasteczko bede robić bo wyglada obłednie...

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam to ciasto właśnie z internetu.Ale u Ciebie wygląda wręcz niebiańsko. Szkoda, że już po porzeczkach ani śladu...

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie piekę ciast, bo nie umiem.
    Ale czytam, patrzę, podjadam.
    Wygląda bardzo apetycznie i teraz bym zjadła.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda naprawdę smakowicie. Lubię połączenia budyniu i owoców w ciastach.

    OdpowiedzUsuń
  18. Smacznie i jakże kolorowo, fantastyczne ciasto na lato, bo niestety porzeczek już teraz nie znajdę o tej porze roku. Ale czekaj, widziałam ostatnio w sklepie mrożone czarne porzeczki Hortexu, czy one tez się nadadzą ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda nieziemsko. Też chciałam się dopytać o te budynie, bo w składnikach ich nie ma. Jak będę mieć porzeczki, to koniecznie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Moje smaki. Chętnie je za tydzień przygotuję na urodziny wnusi. Ale cudne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !