środa, 6 lipca 2016

Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z porzeczkami

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Moi Drodzy , ciasto pyszne przedstawiam! Bezstresowe, łatwe i widowiskowe.
Na pewno znacie! Ja robiłam je już z borówką kiedyś, ale miało jasne ciasto. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto ciemne i z porzeczką. Jest to ciasto idealnie skomponowane, to ciasto, które Was orzeźwi i zaskoczy. Pozytywnie.


Istnieje jego wiele wersji na internecie. Ja poszłam tropem Kulinarnej Maniusi i dotarłam do przepisu My simple kitchen, gdzie lekko zmodyfikowałam składniki, ale i tak jest pysznie.
symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Będziemy potrzebowali formy o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm.
Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, więc ciasto jak najbardziej w temacie.
symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Warto je zrobić, zniknie szybko, bo jest pyszne!


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara Symbio
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa śmietanokwo - kokosowa:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 szklanki czerwonych porzeczek
Najpierw wykonujemy ciasto.
Mnie pomógł robot.
Ze składników na ciasto zagniatamy kulę.
Dzielimy ją w proporcji 60 % i 40 %. Obydwie porcje zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Pierwszą część, tę większą, ścieramy na dużych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
I pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut.
Międzyczasie robimy masę kokosowo - śmietankową.
Ubijamy białka na sztywno i dosypujemy bardzo powoli cukier, aż do powstania lśniącej bezy. Dołożyć śmietanę, wymieszać łopatką. Na koniec dodać wiórki oraz budynie. Wymieszać delikatnie łopatką.
Wyłożyć gotową masę na spód czekoladowy i wyrównać.
Na masę wysypać porzeczki – suche i czyste.
symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć drugie ciasto.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Piec w 180 stopniach około godziny.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Ja przechowywałam ciasto w lodówce, gdyż schłodzone ma niesamowity smak, orzeźwia i jest po prostu rewelacyjne.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara










11 komentarzy:

  1. Smakowicie się prezentuje :) ciasto z cukrem trzcinowym ma zdecydowanie lepszy smak, lekko karmelowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie się upiekło, podkradam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto :) uwielbiam połaczenie słodkiego ciasta i kwaśnych porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam, bo jest przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W przepisie w skladnikach masy śmietanowo-kokosowej nie wymieniono białek i budyniu o których mowa póżniej w sposobie przygotowania.Domyślam się ,że 4 biała ,bo tyle cwcześniej było żółtek do ciasta ale co z tym budyniem,jeden czy dwa?

    OdpowiedzUsuń
  6. pieczę się ...jestem ciekawa czy mi się uda.pachnie niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy można teraz dać zamiast porzeczek mrożone maliny ?
    Jak myślisz będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, mogą byc maliny, borówka amerykańska, itp Pozdrawiam!

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !