Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z porzeczkami

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Moi Drodzy , ciasto pyszne przedstawiam! Bezstresowe, łatwe i widowiskowe.
Na pewno znacie! Ja robiłam je już z borówką kiedyś, ale miało jasne ciasto. Dlatego postanowiłam zrobić ciasto ciemne i z porzeczką. Jest to ciasto idealnie skomponowane, to ciasto, które Was orzeźwi i zaskoczy. Pozytywnie.


Istnieje jego wiele wersji na internecie. Ja poszłam tropem Kulinarnej Maniusi i dotarłam do przepisu My simple kitchen, gdzie lekko zmodyfikowałam składniki, ale i tak jest pysznie.
symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Będziemy potrzebowali formy o wymiarach mniej więcej 25 x 30 cm.
Mamy sezon na czerwoną porzeczkę, więc ciasto jak najbardziej w temacie.
symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Warto je zrobić, zniknie szybko, bo jest pyszne!


Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego Demerara Symbio
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa śmietanokwo - kokosowa:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 3 szklanki czerwonych porzeczek
Najpierw wykonujemy ciasto.
Mnie pomógł robot.
Ze składników na ciasto zagniatamy kulę.
Dzielimy ją w proporcji 60 % i 40 %. Obydwie porcje zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Pierwszą część, tę większą, ścieramy na dużych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
I pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut.
Międzyczasie robimy masę kokosowo - śmietankową.
Ubijamy białka na sztywno i dosypujemy bardzo powoli cukier, aż do powstania lśniącej bezy. Dołożyć śmietanę, wymieszać łopatką. Na koniec dodać wiórki oraz budynie. Wymieszać delikatnie łopatką.
Wyłożyć gotową masę na spód czekoladowy i wyrównać.
Na masę wysypać porzeczki – suche i czyste.
symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć drugie ciasto.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Piec w 180 stopniach około godziny.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

Ja przechowywałam ciasto w lodówce, gdyż schłodzone ma niesamowity smak, orzeźwia i jest po prostu rewelacyjne.

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara

symbio,ciasto czekoladowe z porzeczkami,ciasto latwe,cukier trzcinowy demerara










Komentarze

  1. Smakowicie się prezentuje :) ciasto z cukrem trzcinowym ma zdecydowanie lepszy smak, lekko karmelowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie się upiekło, podkradam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne takie słodko-kwaśne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto :) uwielbiam połaczenie słodkiego ciasta i kwaśnych porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam, bo jest przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W przepisie w skladnikach masy śmietanowo-kokosowej nie wymieniono białek i budyniu o których mowa póżniej w sposobie przygotowania.Domyślam się ,że 4 biała ,bo tyle cwcześniej było żółtek do ciasta ale co z tym budyniem,jeden czy dwa?

    OdpowiedzUsuń
  7. pieczę się ...jestem ciekawa czy mi się uda.pachnie niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można teraz dać zamiast porzeczek mrożone maliny ?
    Jak myślisz będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, mogą byc maliny, borówka amerykańska, itp Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Cudnie wygląda, a porzeczka powoduje ślinotok :) Musi być niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie spotkałam się z cukrem trzcinowym w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O zła kobieto bez serca. Brak mi sił na stanie w kuchni, a Ty zrobiłaś mi takiego smaka... Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda po prostu obłędnie <3 Koniecznie muszę zrobić i to już na dniach :D Tylko porzeczki muszę zastąpić innymi owocami :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko jak to wygląda apetycznie, już bym jadła. Mniam. Zapisuje sobie przepis, bo na bank go od ciebie wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  14. Co za pyszności mi tu dzis serwujesz :) ja jestem uzależniona od ciast i wszystkiego co słodkie :) dziekuje za przepis i ciasteczko bede robić bo wyglada obłednie...

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam to ciasto właśnie z internetu.Ale u Ciebie wygląda wręcz niebiańsko. Szkoda, że już po porzeczkach ani śladu...

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie piekę ciast, bo nie umiem.
    Ale czytam, patrzę, podjadam.
    Wygląda bardzo apetycznie i teraz bym zjadła.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda naprawdę smakowicie. Lubię połączenia budyniu i owoców w ciastach.

    OdpowiedzUsuń
  18. Smacznie i jakże kolorowo, fantastyczne ciasto na lato, bo niestety porzeczek już teraz nie znajdę o tej porze roku. Ale czekaj, widziałam ostatnio w sklepie mrożone czarne porzeczki Hortexu, czy one tez się nadadzą ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda nieziemsko. Też chciałam się dopytać o te budynie, bo w składnikach ich nie ma. Jak będę mieć porzeczki, to koniecznie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Moje smaki. Chętnie je za tydzień przygotuję na urodziny wnusi. Ale cudne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!