niedziela, 17 lipca 2016

Makowiec Japoński II



cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio

Moi Drodzy, lekko zmodyfikowałam mojego "Japońca".

Ten wypiek gości wszędzie i zawsze ,wtedy kiedy trzeba podać coś z dużą ilością bakalii i maku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm).


Składniki:
  • 50 dkg niebieskiego maku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
  • 5-6 jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła (pół kostki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu
  • skórka pomarańczowa u mnie z Lidl
  • pół szklanki migdałów Symbio
  • gorzka czekolada i wiórki cytrynowe do dekoracji Cukieteria
cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio

cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio


Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy ,aż napęcznieje na jakieś pół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy.
Parzymy migdały, obieramy ze skórki, kroimy najmniejsze części.
Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do maku, mieszamy a następnie wsypujemy kasze mannę,proszek do pieczenia i skórkę otartą z jednej cytryny , skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu migdałowego.

cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio

cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio

Dodajemy ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.Dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy delikatnie masę makową.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut.
Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą czekoladową ( rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę) i posyp wiórkami cytrynowymi z czekolady.
Moje są ze sklepu Cukieteria
Są niebywale pyszne i piękne!

cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio

cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio




1 komentarz:

  1. Uwielbiam makowce wszelakiej maści, przyrządzane na wszelkie sposoby. Mniam. Pysznie wygląda ten specjał, a jaka dekoracja ładna. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !