Makowiec Japoński II



cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio

Moi Drodzy, lekko zmodyfikowałam mojego "Japońca".

Ten wypiek gości wszędzie i zawsze ,wtedy kiedy trzeba podać coś z dużą ilością bakalii i maku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm).


Składniki:
  • 50 dkg niebieskiego maku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
  • 5-6 jabłek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła (pół kostki)
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu
  • skórka pomarańczowa u mnie z Lidl
  • pół szklanki migdałów Symbio
  • gorzka czekolada i wiórki cytrynowe do dekoracji Cukieteria
cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio

cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio


Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy ,aż napęcznieje na jakieś pół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy.
Parzymy migdały, obieramy ze skórki, kroimy najmniejsze części.
Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, a białka na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do maku, mieszamy a następnie wsypujemy kasze mannę,proszek do pieczenia i skórkę otartą z jednej cytryny , skórkę pomarańczową i kilka kropel aromatu migdałowego.

cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio

cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio

Dodajemy ulubione bakalie, mój jest dość nadziany.Dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy delikatnie masę makową.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut.
Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą czekoladową ( rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę) i posyp wiórkami cytrynowymi z czekolady.
Moje są ze sklepu Cukieteria
Są niebywale pyszne i piękne!

cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio

cukieteria,makowiec japonski,ciasto z makiem,migdaly,symbio




Komentarze

  1. Uwielbiam makowce wszelakiej maści, przyrządzane na wszelkie sposoby. Mniam. Pysznie wygląda ten specjał, a jaka dekoracja ładna. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!