Albańskie cytrynowe ciastka z semoliną


wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,



Pyszne ciastka cytrynowe rodem z Albanii w kształcie rombów .Wyobraź sobie złociste latawce unoszące się na wietrze. Pora na pierwszy kęs...


Przepis na te pyszności znalazłam w książce "Wszystkie poranki świata" Wydawnictwa Buchmann

wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,

wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,

wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,

wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,

wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,

wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,

Hiszpańskie tostados, szwedzkie kanelbullar, tureckie menemen, albańskie ravani, łotewskie rupmaize, argentyńskie alfajores albo włoskie brioszki – każdy kraj ma wyjątkowe smakołyki śniadaniowe. W tej przepięknie ilustrowanej książce znajduje się ich ponad 40. Oto najprawdziwsza kulinarna podróż wokół stołów świata.
Zdrowe, smaczne i sycące – z przepisami z tej książki każdy dzień rozpoczniesz wyjątkowo smacznie!
Dziś u nie na śniadanie i...nie tylko na śniadanie- te oto ciastka. Są przepyszne, miękkie. Zmodyfikowałam je tylko o jeden dodatek -dodałam cząstki jabłek.

wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,

wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,

Składniki
  • 200 g mąki
  • 120 g semoliny
  • 120 g cukru
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 150 g oleju roślinnego u mnie  nierafinowany olej kokosowy
  • 4 wiejskie jaja
  • 16 gramowe opakowanie proszku do pieczenia z wanilią
  • opcjonalnie kilka jabłek pokrojonych w cząstki

Syrop
  • półtorej szklanki wody
  • półtorej szklanki cukru
  • sok z jednej dużej cytryny

Ta porcja to około 12 ciastek
Przygotujesz w 15 minut
Pieczenie to 45 minut


Ciasto
Jaja,jogurt,płynny olej oraz cukier zmiksuj na puszystą masę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki suche, po czym dodaj do nich mokre i zmiksuj.
Przełóż ciasto do formy. Opcjonalnie powciskaj cząstki jabłek. Możesz użyć okrągłej formy o średnicy 26 cm, wtedy ciasto będzie wyższe. Jeśli chcesz niższe użyj prostokatnej i podłużnej, jeśli wolisz niższą wersję. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ,aż ciasto się zarumieni.

Syrop
Wodę z cukrem gotuj przez około 15-20 minut.Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny. Do środka wyciśnij również sok z cytryny, po czym zdejmij syrop z ognia i ostudź.
Ciasto pokrój w kwadraty lub romby, polej syropem cytrynowym przy pomocy łyzki i udekoruj wedle gustu.
Z jabłkami ciastka są obłednie pyszne!

wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,

wszystkie poranki świata, wydawnictwo buchmann,gwfoksal,śniadanie,zdrowe śniadanie,fit jedzenie,zdrowa żywność, woj len,olej kokosowy nierafinowany,



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!