Dziki ryż z warzywami i mango
Dziki
ryż , inaczej nasiona trawy wodnej (znad brzegów Missisipi) to
pyszny dodatek do naszych obiadów. Dzięki zawartości witamin z
grupy B, ryż dziki jest doskonałym produktem uzupełniającym
możliwe niedobory w diecie.
Witamina B1, B3, B6 są niezbędne dla
wielu procesów metabolicznych, funkcjonowania układu nerwowego,
mięśni i serca.Ryż dziki zawiera ważne składniki mineralne m.in.
cynk i miedź. Cynk jest niezbędny do pracy enzymów, układu
odpornościowego, a także do prawidłowej syntezy białek. Dodatkowo
wpływa korzystnie na szybsze gojenie się ran oraz prawidłowe
odczuwanie smaków i zapachu. Miedź z kolei pełni ważną rolę w
funkcjonowaniu układu nerwowego, jest składnikiem wielu enzymów,
uczestniczy w syntezie barwnika skóry i włosów. W ryżu dzikim
jest również zawarty magnez, który bierze udział w tworzeniu
białka, przewodnictwie nerwowym oraz ma znaczenie w regulowaniu
ciśnienia krwi.
(wiedzę zaczerpnęłam z tego miejsca)
Ma
też ciekawy smak. Pasuje do mięs i ryb, można z niego wyczarować
sałatkę. Zjeść na ciepło i na zimno. Sam lub z dodatkami.
U
mnie dzisiaj na obiad dziki ryż z warzywami i mango. Spora dawka
energii.
Składniki
- 100 g dzikiego ryżu
- opakowanie warzyw na patelnię (jakie lubicie)
- olej kokosowy nierafinowany do smażenia
- mix kolorowych sałat
- mango
- sól, u mnie himalaska różowa
- pieprz ziołowy
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta kurkumy + pół łyżeczki curry
- czerwona cebula
- 2 cm świeżego kłącza imbiru startego na tarce o małych oczkach
Ugotuj
ryż zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu.
Cebulę
pokrój w piórka i podsmaż z kurkumą, imbirem,cynamonem i curry na
oleju kokosowym. Tak mniej więcej 3 minuty.
Dodaj
mieszanke warzyw na patelnię. Podsmaż około 7 minut. Wsyp ryż,
wymieszaj.
Dodaj
pokrojone mango. I Twoją ulubiona kolorową sałatę. Obiad gotowy!
Smacznego!
Fantastyczny skład. Dziki ryz uwielbiam -:)
OdpowiedzUsuń