poniedziałek, 22 października 2018

Parmigiana di melanzane


parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Tak Sycylijczycy jak Neapolitańczycy od dawien dawna spierają się czyja jest i skąd pochodzi parmigiana di melanzane. Słynna zapiekanka z bakłażana ma dziesiątki twarzy, nie ma lepszej i nie ma gorszej. Każda jest pyszna i każda najlepsza! Gospodynie włoskie biją się w piersi ,że to własnie ich jest ta właściwa. 



Nie można się z każdą nie zgodzić, zjadłam ich w życiu ,przyznam, niezliczone ilości. Jak but włoski długi i jak Sycylia kulinarnie rozwinięta, to...każda z nich była pyszna, przygotowana z sercem i z jak najwyższej jakości składników. Czy to ma jakieś znaczenie , czy nazwa pochodzi od parmezanu czy od sycylijskiej listewki zwanej parmiciana?

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,


Fakt geograficznego pochodzenia tej przepysznej zapiekanki przestaje nabierać znaczenia wraz z pierwszym rozpływającym się w ustach kęsie.
Na Sycylii spożywa się ją z tuńczykiem, w Neapolu podadzą  ją Wam bez mięsa, zaś w Apulli zjecie ją nawet z kiełbasą. To potrawa, którą nie należy podawać impulsywnie dość szybko, zaraz wyjętą z pieca. Ona musi poleżeć, dojrzeć, przegryźć się sobą , będzie Wam łatwiej ją pokroić. Wiem, że łatwo się mówi, kiedy zapach i kolor tak kusi! Upieczona i wyjęta z piekarnika nie da się pokroić w ładne kwadraty. Dopiero na drugi dzień, kiedy będziecie ją odgrzewać, da się łaskawie ubrać w kształty.



parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Składniki na moją zapiekankę są nieco odchudzone. Tradycyjnie przygotowane plastry bakłażana są smażone, gdyż jej unikalny smak , jak twierdzą Włosi , pochodzi od ilości oraz jakości wchłoniętego przez plastry bakłażana tłuszczu. Moje plastry są ugrillowane. Jeśli chcecie to ugrillujcie połowę, a połowę usmażcie.
Sos warto przygotować dzień wcześniej, bakłażana też. Acha i ugotujcie jaja. 
 Tym sposobem na drugi dzień będziecie tylko przekładać warstwy do naczynia do zapiekania.
Do dzieła.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,


Składniki
  • 2 bakłażany ( mogą być podłużne, mogą być okrągłe, to nie ma znaczenia, co region to bakłażan)
  • 2 kule mozzarelli bawolej  lub mozzarella w plastrach ( kilka) . Wybrałam plastry.
  • 200 g parmezanu (tartego)
  • oliwa z oliwek

SOS
  • 1 kg pomidorów najlepiej słodkich malinówek ( nie masz? To pomidory z puszki bez skóry, podczas gotowania dodaj łyżeczkę miodu)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku, można więcej. Na Sycylii nie żałują czosnku
  • świeża bazylia
  • pół kieliszka białego wina
  • oliwa z oliwek
  • 100 g szynki wędzonej u mnie Henryk Kania
  • dodatkowo dwa jaja (u mnie kacze) ugotowane na twardo. Na Sycylii do tej zapiekanki używano gotowanych jaj
parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,



Najpierw grillujemy (lub smażymy) plastry bakłażana, nie róbcie ich bardzo cienkich.
Odkładamy na bok.
Szynkę miksujemy drobno w blenderze. Na Sycylii ogromne plastry szynki są pokrojone dosyć cieniutko. Tutaj plastry by nie przeszły.
To samo robimy z cebulą, albo drobno siekamy , albo szybko blendujemy,  czosnek kroimy w plasterki.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojone, pozbawione skórki pomidory. Jeśli są za kwaśne ratujemy je łyżeczką miodu. Moja sycylijska sąsiadka dawała cukier. Na oliwę wrzucamy czosnek i cebulę i pięknie mieszamy ,aż całość się ładnie zeszkli. Dodajemy pokrojone pomidory, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szynkę, listki bazylii, mieszamy i dusimy jakieś 15 minut. Potem wlewamy wino. Może to być odmierzone pół kieliszka do wina, jak to się u nas mierzy, albo po prostu jak we Włoszech – porządny jeden chlust.Tam nikt się nie bawi w miarki i wagi.
Gotujemy pod przykryciem około pół godziny.
Odstawiamy na bok. Jak wyżej wspomniałam to możecie przygotować już dzień wcześniej wieczorem.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Gotujemy jaja na twardo.
Parmezan ścieramy-  200 g to tylko przybliżona wartość, tam mierzy się parmezan łyżkami i sypie od serca. Wszak parmigiana di melanzane jest spożywana na Sycylii w sytuacjach wyjątkowych i raczej nie codziennie.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Formę do zapiekania smarujemy rozpuszczonym masłem.
Wlewamy trochę sosu i smarujemy nim dno .

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,


 Pomaga mi Sara, niech się dziecko uczy skąd pochodzą jej korzenie. A jak najlepiej trafić do kogoś? Przez żołądek !
Układamy na sosie plastry bakłażana.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Jeśli nie posoliłeś ich podczas grillowania, można to zrobić delikatnie teraz.
Bakłażany przykrywamy sosem, ścieramy jajo na dużych oczkach, układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Kolejna warstwa to znów bakłażany, które delikatnie dociskamy na sosie.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Sos, mozzarella, parmezan i znów bakłażany, aż do skończenia bakłażanów.
Ostatnia warstwa to mozzarella sos, parmezan.
Gotowe.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około pół godziny do 40 minut.
I nie wyciągamy od razu ( jak ja ) tylko dajemy jej odpocząć.



Kroimy (wykładamy ) i jemy z chrupiącym pieczywem i lampką dobrego wytrawnego wina.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Na drugi dzień pyszna na zimno, lud odgrzana na patelni.


parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Palce lizać!
Buon Appetito!


10 komentarzy:

  1. wspaniałe danie! jeszcze o nim nie słyszałam i bardzo zaskoczył mnie dodatek gotowanego jajka :) bardzo inspirujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ się prezentuje :) uwielbiam takie dania! wszystkie składniki idealnie się tutaj komponują:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. nie miałam pojęcia, że do tego dania dodaje się jajko! na pewno wypróbuję Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie danie to ja lubię 💓zdecydowanie moje klimaty i gusta smakowe 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam parmigianę, te włoskie smaki, te aromaty <3 Twoja pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cos cudownego! Miec tylko czas, a przede wszystkim checi i zdolnosci ;) nieomieszkam zapisac i wyprobowac :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam parmigianę!
    Mogłabym ją jeść i jeść...

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie potrawy. Tej nie miałam okazji próbować. Pokaże twój przepis mojemu mężowi, on lubi takie zapiekanki przygotowywać.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam! Doskonały pomysł zarówno an obiad jak i ciepłą kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !