Parmigiana di melanzane


parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Tak Sycylijczycy jak Neapolitańczycy od dawien dawna spierają się czyja jest i skąd pochodzi parmigiana di melanzane. Słynna zapiekanka z bakłażana ma dziesiątki twarzy, nie ma lepszej i nie ma gorszej. Każda jest pyszna i każda najlepsza! Gospodynie włoskie biją się w piersi ,że to własnie ich jest ta właściwa. 



Nie można się z każdą nie zgodzić, zjadłam ich w życiu ,przyznam, niezliczone ilości. Jak but włoski długi i jak Sycylia kulinarnie rozwinięta, to...każda z nich była pyszna, przygotowana z sercem i z jak najwyższej jakości składników. Czy to ma jakieś znaczenie , czy nazwa pochodzi od parmezanu czy od sycylijskiej listewki zwanej parmiciana?

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,


Fakt geograficznego pochodzenia tej przepysznej zapiekanki przestaje nabierać znaczenia wraz z pierwszym rozpływającym się w ustach kęsie.
Na Sycylii spożywa się ją z tuńczykiem, w Neapolu podadzą  ją Wam bez mięsa, zaś w Apulli zjecie ją nawet z kiełbasą. To potrawa, którą nie należy podawać impulsywnie dość szybko, zaraz wyjętą z pieca. Ona musi poleżeć, dojrzeć, przegryźć się sobą , będzie Wam łatwiej ją pokroić. Wiem, że łatwo się mówi, kiedy zapach i kolor tak kusi! Upieczona i wyjęta z piekarnika nie da się pokroić w ładne kwadraty. Dopiero na drugi dzień, kiedy będziecie ją odgrzewać, da się łaskawie ubrać w kształty.



parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Składniki na moją zapiekankę są nieco odchudzone. Tradycyjnie przygotowane plastry bakłażana są smażone, gdyż jej unikalny smak , jak twierdzą Włosi , pochodzi od ilości oraz jakości wchłoniętego przez plastry bakłażana tłuszczu. Moje plastry są ugrillowane. Jeśli chcecie to ugrillujcie połowę, a połowę usmażcie.
Sos warto przygotować dzień wcześniej, bakłażana też. Acha i ugotujcie jaja. 
 Tym sposobem na drugi dzień będziecie tylko przekładać warstwy do naczynia do zapiekania.
Do dzieła.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,


Składniki
  • 2 bakłażany ( mogą być podłużne, mogą być okrągłe, to nie ma znaczenia, co region to bakłażan)
  • 2 kule mozzarelli bawolej  lub mozzarella w plastrach ( kilka) . Wybrałam plastry.
  • 200 g parmezanu (tartego)
  • oliwa z oliwek

SOS
  • 1 kg pomidorów najlepiej słodkich malinówek ( nie masz? To pomidory z puszki bez skóry, podczas gotowania dodaj łyżeczkę miodu)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku, można więcej. Na Sycylii nie żałują czosnku
  • świeża bazylia
  • pół kieliszka białego wina
  • oliwa z oliwek
  • 100 g szynki wędzonej u mnie Henryk Kania
  • dodatkowo dwa jaja (u mnie kacze) ugotowane na twardo. Na Sycylii do tej zapiekanki używano gotowanych jaj
parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,



Najpierw grillujemy (lub smażymy) plastry bakłażana, nie róbcie ich bardzo cienkich.
Odkładamy na bok.
Szynkę miksujemy drobno w blenderze. Na Sycylii ogromne plastry szynki są pokrojone dosyć cieniutko. Tutaj plastry by nie przeszły.
To samo robimy z cebulą, albo drobno siekamy , albo szybko blendujemy,  czosnek kroimy w plasterki.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek i wrzucamy pokrojone, pozbawione skórki pomidory. Jeśli są za kwaśne ratujemy je łyżeczką miodu. Moja sycylijska sąsiadka dawała cukier. Na oliwę wrzucamy czosnek i cebulę i pięknie mieszamy ,aż całość się ładnie zeszkli. Dodajemy pokrojone pomidory, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szynkę, listki bazylii, mieszamy i dusimy jakieś 15 minut. Potem wlewamy wino. Może to być odmierzone pół kieliszka do wina, jak to się u nas mierzy, albo po prostu jak we Włoszech – porządny jeden chlust.Tam nikt się nie bawi w miarki i wagi.
Gotujemy pod przykryciem około pół godziny.
Odstawiamy na bok. Jak wyżej wspomniałam to możecie przygotować już dzień wcześniej wieczorem.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Gotujemy jaja na twardo.
Parmezan ścieramy-  200 g to tylko przybliżona wartość, tam mierzy się parmezan łyżkami i sypie od serca. Wszak parmigiana di melanzane jest spożywana na Sycylii w sytuacjach wyjątkowych i raczej nie codziennie.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Formę do zapiekania smarujemy rozpuszczonym masłem.
Wlewamy trochę sosu i smarujemy nim dno .

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,


 Pomaga mi Sara, niech się dziecko uczy skąd pochodzą jej korzenie. A jak najlepiej trafić do kogoś? Przez żołądek !
Układamy na sosie plastry bakłażana.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Jeśli nie posoliłeś ich podczas grillowania, można to zrobić delikatnie teraz.
Bakłażany przykrywamy sosem, ścieramy jajo na dużych oczkach, układamy plastry mozzarelli i posypujemy parmezanem.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Kolejna warstwa to znów bakłażany, które delikatnie dociskamy na sosie.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Sos, mozzarella, parmezan i znów bakłażany, aż do skończenia bakłażanów.
Ostatnia warstwa to mozzarella sos, parmezan.
Gotowe.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około pół godziny do 40 minut.
I nie wyciągamy od razu ( jak ja ) tylko dajemy jej odpocząć.



Kroimy (wykładamy ) i jemy z chrupiącym pieczywem i lampką dobrego wytrawnego wina.

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Na drugi dzień pyszna na zimno, lud odgrzana na patelni.


parmigiana di melanzane,henryk kania,katarzyna franiszyn luciano,kuchnia wloska,najlepszy blog kulinarny z kuchni do kuchni,sos pomidorowy,kuchnia sysylijska,bakłażany,zapiekanka z bakłażana,

Palce lizać!
Buon Appetito!


Komentarze

  1. wspaniałe danie! jeszcze o nim nie słyszałam i bardzo zaskoczył mnie dodatek gotowanego jajka :) bardzo inspirujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ się prezentuje :) uwielbiam takie dania! wszystkie składniki idealnie się tutaj komponują:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. nie miałam pojęcia, że do tego dania dodaje się jajko! na pewno wypróbuję Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie danie to ja lubię 💓zdecydowanie moje klimaty i gusta smakowe 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam parmigianę, te włoskie smaki, te aromaty <3 Twoja pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cos cudownego! Miec tylko czas, a przede wszystkim checi i zdolnosci ;) nieomieszkam zapisac i wyprobowac :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam parmigianę!
    Mogłabym ją jeść i jeść...

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie potrawy. Tej nie miałam okazji próbować. Pokaże twój przepis mojemu mężowi, on lubi takie zapiekanki przygotowywać.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam! Doskonały pomysł zarówno an obiad jak i ciepłą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, tak i jeszcze raz tak. Następnym razem wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda to obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cześć! Ostatnio zaczęłam dużo bardziej zwracać uwagę na produkty, z których korzystam podczas gotowania i zastanawiam się, gdzie zazwyczaj robisz swoje zakupy spożywcze? :) Dużo zakupów robię oczywiście stacjonarnie,ale coraz częściej wybieram też sklepy internetowe, nie tylko przez wzgląd na dobrą cenę, ale też na bogaty wybór. Ze swojej strony mogę polecić magiczny ogród (więcej informacji o Magiczny Ogród znajdziecie na ich stronie) i kupuję tam zazwyczaj przyprawy, zioła, produkty sypkie, czyli to, co zawsze się przydaje, ma długie terminy :D Ale będę też wdzięczna za inne polecenia, dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!