Koktajl wielowitaminowy
Ten
koktajl ma niezwykłą zaletę. Dzięki obecności awokado, owocu
naturalnie bogatego w tłuszcze i witaminę E, pozwala na
wprowadzenie i wchłonięcie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
A,D,E i K.
Poza tym zawiera większość składników zalecanych w
profilaktyce chorób nowotworowych, m.in.epigalokatechiny z zielonej
herbaty czy też kumaryny , witaminę C z cytrusów i kurkuminę z
kurkumy. To sprawia, że może być wypijany codziennie również
przez osoby zdrowe- jako element diety obniżający ryzyko
zachorowania na raka. Koktajl nie zastąpi oczywiście odpowiednio
zbilansowanej diety, ale może być jej cennym wsparciem. Koktajl
możesz przygotować w większej ilości, podzielić na małe porcje
i zamrozić.
Składniki
- 1 litr naparu z zielonej herbaty dobrej jakości bez dodatków smakowo-zapachowych
- 1 nieduże dojrzałe awokado
- 4 duże pomarańcze i pół cytryny
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, najlepiej domowej roboty
- 1 łyżeczka kurkumy, opcjonalnie
- stewia,ksylitol lub miód- opcjonalnie
- dodatkowo u mnie spora garść szpinaku i 1 łyżeczka młodego jęczmienia (proszek)
Parząc
herbatę zieloną , zalewaj ja wodą o temperaturze ok. 80 stopni C,
ewentualnie dodaj łyżeczkę sproszkowanej kurkumy.
Herbatę
ostudź. Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryn, obierz awokado ze
skórki, wyjmij pestkę, dodaj skórkę pomarańczową. Zblenduj
składniki na aksamitny koktajl.
Przed podaniem
przelej przez gęste sitko, aby koktajl nie zawierał żadnych
grudek. Według preferencji smakowych dosłódź .
Dzienna
porcja to pół lub 1 szklanka ,nie więcej.
Smacznego
i na zdrowie!
Przepis
pochodzi z książki lek.A.Kapały "Dieta w chorobie nowotworowej"
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!