sobota, 4 maja 2019

Syrop z mniszka z nutą korzenną


syrop z mniszka,miód zmniszka lekarskiego,syrop z mlecza,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,


Przepisów na syrop (miód) z mniszka jest całe mnóstwo. Istnieje też kilka wariacji tego popularnego i niezwykle pysznego specyfiku na ból gardła i nie tylko!


Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) jest niewielką rośliną z rodziny astrowatych, pospolicie porastającą tereny naszego kraju i znaną chyba przez wszystkich pod popularną nazwą mlecza (choć nie jest to jego poprawna nazwa). Jest to zioło zdecydowanie wielu pożytków.
Zarówno korzeń, jak i liście i kwiaty to części mniszka właściwościach leczniczych i jadalnych.
Warto zbierać kwiaty z dala od dróg i zakładów przemysłowych.
Mój syrop powstał z przepisu bratowej, z moimi małymi modyfikacjami. Nie zalewałam kwiatów w słoju ,ale je gotowałam. 


syrop z mniszka,miód zmniszka lekarskiego,syrop z mlecza,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,

Syrop robimy ze świeżo zebranych kwiatów, bogatych w żółty pyłek. Zbieramy je do torby papierowej lub wiklinowego kosza. W domu rozkładamy na gazetach pojedyncze warstwy tak, aby wyszły z nich owady. Syrop z mniszka to duża dawka cukru. Jeśli jesteś diabetykiem: użyj ksylitolu , czyli cukru brzozowego.
Oczyszczone z owadów kwiaty zagotowałam w proporcji : 1 litr wody : 1 słój litrowy świeżych kwiatów. To tak mniej więcej.Kiedy kwiaty pogotują się około pół godziny, należy je zostawić do dnia następnego . Na drugi dzień odcedzić i wycisnąć kwiaty. Zagotować odwar i dodać: u mnie sok z 5 cytryn, 2 dużych pomarańczy, pół korzenia imbiru ( sok wycisnęłam w wyciskarce wolnoobrotowej). Następnie do tego wszystkiego dodałam jeszcze łyżeczkę kardamonu ,laskę cynamonu oraz garstkę goździków. Na litr płynu dodajemy około kilograma cukru. Gotujemy nawet 4 godziny , by sok zgęstniał i oblepiał drewnianą łyżkę. Gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków, buteleczek, zakręcamy szybko i odwracamy do góry dnem, aby słoiczki nam się zamknęły. Zostawiamy najlepiej na całą noc. Gotowe! 

Syrop jest niezwykle charakterny, ma wspaniałą korzenną nutę, jedna łyżeczka będzie idealna do filiżanki gorącej herbaty.
Taki syrop to doskonały dodatek do lodów, deserów i naleśników.
I jest bardzo zdrowy:oczyszcza, odtruwa, wzmacnia!


syrop z mniszka,miód zmniszka lekarskiego,syrop z mlecza,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,

1 komentarz:

  1. I enjoy what you guys are up too. This type of clever work and coverage!
    Keep up the superb works guys I've added you guys to
    my personal blogroll.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !