Syrop z mniszka z nutą korzenną


syrop z mniszka,miód zmniszka lekarskiego,syrop z mlecza,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,


Przepisów na syrop (miód) z mniszka jest całe mnóstwo. Istnieje też kilka wariacji tego popularnego i niezwykle pysznego specyfiku na ból gardła i nie tylko!


Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) jest niewielką rośliną z rodziny astrowatych, pospolicie porastającą tereny naszego kraju i znaną chyba przez wszystkich pod popularną nazwą mlecza (choć nie jest to jego poprawna nazwa). Jest to zioło zdecydowanie wielu pożytków.
Zarówno korzeń, jak i liście i kwiaty to części mniszka właściwościach leczniczych i jadalnych.
Warto zbierać kwiaty z dala od dróg i zakładów przemysłowych.
Mój syrop powstał z przepisu bratowej, z moimi małymi modyfikacjami. Nie zalewałam kwiatów w słoju ,ale je gotowałam. 


syrop z mniszka,miód zmniszka lekarskiego,syrop z mlecza,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,

Syrop robimy ze świeżo zebranych kwiatów, bogatych w żółty pyłek. Zbieramy je do torby papierowej lub wiklinowego kosza. W domu rozkładamy na gazetach pojedyncze warstwy tak, aby wyszły z nich owady. Syrop z mniszka to duża dawka cukru. Jeśli jesteś diabetykiem: użyj ksylitolu , czyli cukru brzozowego.
Oczyszczone z owadów kwiaty zagotowałam w proporcji : 1 litr wody : 1 słój litrowy świeżych kwiatów. To tak mniej więcej.Kiedy kwiaty pogotują się około pół godziny, należy je zostawić do dnia następnego . Na drugi dzień odcedzić i wycisnąć kwiaty. Zagotować odwar i dodać: u mnie sok z 5 cytryn, 2 dużych pomarańczy, pół korzenia imbiru ( sok wycisnęłam w wyciskarce wolnoobrotowej). Następnie do tego wszystkiego dodałam jeszcze łyżeczkę kardamonu ,laskę cynamonu oraz garstkę goździków. Na litr płynu dodajemy około kilograma cukru. Gotujemy nawet 4 godziny , by sok zgęstniał i oblepiał drewnianą łyżkę. Gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków, buteleczek, zakręcamy szybko i odwracamy do góry dnem, aby słoiczki nam się zamknęły. Zostawiamy najlepiej na całą noc. Gotowe! 

Syrop jest niezwykle charakterny, ma wspaniałą korzenną nutę, jedna łyżeczka będzie idealna do filiżanki gorącej herbaty.
Taki syrop to doskonały dodatek do lodów, deserów i naleśników.
I jest bardzo zdrowy:oczyszcza, odtruwa, wzmacnia!


syrop z mniszka,miód zmniszka lekarskiego,syrop z mlecza,najlepszy blog kulinarny,z kuchni do kuchni,kasia franiszyn luciano,

Komentarze

  1. Jaki świetny pomysł na aromatyczny syrop!!! Bardzo lubię smak mniszka, kupuje kawę z korzenia a moja mama robi "miodek" z kwiatów mniszka ale dodatek imbiru, cynamonu i kardamonu mnie zachwyca. Właśnie nadchodzi sezon mniszkowy, na pewno wykorzystam Twój przepis, Dziękuję za motywację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle aromatyczny syrop. Na pewno przyda się w zimowe dni. Dawno już nie robiłam mniszkowego eliksiru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Każdy przepis na syrop jest dobry i cenny ;) zabieram, bo przyda się napewno :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!