Syrop z mniszka z nutą korzenną
Przepisów
na syrop (miód) z mniszka jest całe mnóstwo. Istnieje też kilka
wariacji tego popularnego i niezwykle pysznego specyfiku na ból
gardła i nie tylko!
Mniszek
lekarski (Taraxacum officinale) jest niewielką rośliną z rodziny
astrowatych, pospolicie porastającą tereny naszego kraju i znaną
chyba przez wszystkich pod popularną nazwą mlecza (choć nie jest
to jego poprawna nazwa). Jest to zioło zdecydowanie wielu pożytków.
Zarówno
korzeń, jak i liście i kwiaty to
części mniszka o właściwościach leczniczych
i jadalnych.
Warto
zbierać kwiaty z dala od dróg i zakładów przemysłowych.
Mój
syrop powstał z przepisu bratowej, z moimi małymi modyfikacjami.
Nie zalewałam kwiatów w słoju ,ale je gotowałam.
Syrop
robimy ze świeżo zebranych kwiatów, bogatych w żółty pyłek.
Zbieramy je do torby papierowej lub wiklinowego kosza. W domu
rozkładamy na gazetach pojedyncze warstwy tak, aby wyszły z nich
owady. Syrop z mniszka to duża dawka cukru. Jeśli jesteś
diabetykiem: użyj ksylitolu , czyli cukru brzozowego.
Oczyszczone
z owadów kwiaty zagotowałam w proporcji : 1 litr wody : 1 słój
litrowy świeżych kwiatów. To tak mniej więcej.Kiedy kwiaty pogotują się
około pół godziny, należy je zostawić do dnia następnego . Na
drugi dzień odcedzić i wycisnąć kwiaty. Zagotować odwar i dodać:
u mnie sok z 5 cytryn, 2 dużych pomarańczy, pół korzenia imbiru (
sok wycisnęłam w wyciskarce wolnoobrotowej). Następnie do tego
wszystkiego dodałam jeszcze łyżeczkę kardamonu ,laskę cynamonu
oraz garstkę goździków. Na litr płynu dodajemy około kilograma
cukru. Gotujemy nawet 4 godziny , by sok zgęstniał i oblepiał
drewnianą łyżkę. Gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków, buteleczek, zakręcamy szybko i odwracamy do góry dnem, aby słoiczki nam się zamknęły. Zostawiamy najlepiej na całą noc. Gotowe!
Syrop jest niezwykle charakterny, ma wspaniałą korzenną nutę, jedna łyżeczka będzie idealna do filiżanki gorącej herbaty.
Syrop jest niezwykle charakterny, ma wspaniałą korzenną nutę, jedna łyżeczka będzie idealna do filiżanki gorącej herbaty.
Taki
syrop to doskonały dodatek do lodów, deserów i naleśników.
I
jest bardzo zdrowy:oczyszcza, odtruwa, wzmacnia!
Jaki świetny pomysł na aromatyczny syrop!!! Bardzo lubię smak mniszka, kupuje kawę z korzenia a moja mama robi "miodek" z kwiatów mniszka ale dodatek imbiru, cynamonu i kardamonu mnie zachwyca. Właśnie nadchodzi sezon mniszkowy, na pewno wykorzystam Twój przepis, Dziękuję za motywację :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle aromatyczny syrop. Na pewno przyda się w zimowe dni. Dawno już nie robiłam mniszkowego eliksiru.
OdpowiedzUsuńKażdy przepis na syrop jest dobry i cenny ;) zabieram, bo przyda się napewno :)
OdpowiedzUsuń