piątek, 27 grudnia 2019

Fasola Jaś z masłem



fasola jaś z masłem,potrawa wigilijna jaś z masłem,tradycyjny jaś z masłem,z kuchni do kuchni, najlepszy blog kulinarny,jak ugotować fasolkę


Powiadają, że cucina povera, to najlepsza kuchnia. I mają rację. Proste dania, są najlepsze i najlepiej smakują i co ciekawe, najdłużej się je pamięta. Wyobraźcie sobie, że w tym roku po raz pierwszy, na Wigilii jadłam Jaśka z masłem!


 Wiele potraw mnie omija, takich jak kluski z makiem czy chociażby kutia. W tym roku padło na fasolkę z masłem.
Prostą do bólu. I niezmiernie smaczną. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień. W dzień Bożego Narodzenia! Odsmażona, uduszona w maśle. Taka prawdziwa , tradycyjna, polewana była jeszcze miodem!

fasola jaś z masłem,potrawa wigilijna jaś z masłem,tradycyjny jaś z masłem,z kuchni do kuchni, najlepszy blog kulinarny,jak ugotować fasolkę

fasola jaś z masłem,potrawa wigilijna jaś z masłem,tradycyjny jaś z masłem,z kuchni do kuchni, najlepszy blog kulinarny,jak ugotować fasolkę


Składniki

500 g suszonego Jasia
sól
cukier
masło

Dobę wcześniej namocz Jaśka w zimnej wodzie. Odlej ją nazajutrz, opłucz fasolę i zalej świeżą ,zimną wodą. Zagotuj, dosmacz cukrem – ok. 1 łyżeczka i solą. Gotujemy ją na bardzo małym ogniu, aż będzie miękka. Odcedzamy, podajemy z gorącym masłem.  Nadmiar przechowujemy w lodówce i odsmażamy na drugi dzień. Rumiana, chrupiąca jest pyszna!

fasola jaś z masłem,potrawa wigilijna jaś z masłem,tradycyjny jaś z masłem,z kuchni do kuchni, najlepszy blog kulinarny,jak ugotować fasolkę

fasola jaś z masłem,potrawa wigilijna jaś z masłem,tradycyjny jaś z masłem,z kuchni do kuchni, najlepszy blog kulinarny,jak ugotować fasolkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !