Tort migdałowo-miodowy z suszonymi żurawinami
….i
nie tylko!
Pyszny,
zdrowy ,mocno bakaliowy placek w sam raz na przyjęcia. Będzie jak znalazł na Sylwesta, możecie już zacząć go robić, ponieważ lubi sobie poleżakować.
Idealny do ręki, idealny
do pokrojenia w plastry, w trójkąty, kawałki. Z miodem, migdałami, orzeszkami
ziemnymi w karmelu. Pachnący masłem, trzcinowym cukrem i cynamonem.
Przepis
pochodzi z książki Cukiernia Lidla. Autorem przepisu jest mistrz Polski cukierników,
Paweł Małecki, z którym miałam szczęście osobiście „cukierniczyć”.
Podczas
pieczenia tego placka Wasze domy wypełni cudowny zapach , co tylko potwierdzi
tezę, że to najprostszy i najmilszy sposób sprawiania radości.
Jako,
że ja to ja, oczywiście podwoiłam składniki, zmieniłam nieznacznie skład i wyszło
pysznie, zdrowo i świątecznie.
Zdjęcia
? Nieprofesjonalne, z uratowanego jednego kawałka, wykonane na szybko komórką.
Placek szybko się pojawił i szybko znikł. Im dłużej by leżał, byłby lepszy.
Tortownica
:u mnie średnica 28 cm
24
porcje lub więcej
Czas:
około 90 minut
Składniki
na ciasto:
-
200 g miękkiego masła
-
100 g cukru trzcinowego
-
100 g miodu
-
6 jaj o temperaturze pokojowej
-
4 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
-
400 g mąki tortowej (+ niewielka ilość
do oprószenia żurawin i daktyli)
-
100 g zmielonych migdałów
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
300 g suszonych żurawin i daktyli u mnie ze sklepu ze zdrową żywnością www.bee.pl
Karmelizowane
migdały
-
100 g masła
-
80 g cukru trzcinowego
-
100 g miodu
-
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
-
100 g posiekanych migdałów
-
100 g posiekanych orzeszków ziemnych w karmelu u mnie ze sklepu ze zdrową
żywnością www.bee.pl
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 szczypta soli
Ciasto:
Masło
ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka oraz przesianą mąkę
zmieszaną ze zmielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kwaśną
śmietanę. Daktyle i żurawinę kroimy, po czym wrzucamy do wrzątku, płuczemy i odcedzamy.
Wykładamy na papierowe ręczniki , osuszamy i prószymy delikatnie mąką.
Dorzucamy do ciasta. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy.
Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach.
Karmelizowane
migdały:
Masło
rozpuszczamy w garnku , dodajemy cukier i miód. Gdy masa stanie się płynna,
dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, łyżeczkę cynamonu, 2 łyżki śmietany.
Wrzucamy też posiekane orzeszki arachidowe w karmelu i doprowadzamy do
zagotowania. Gotujemy około 30 sekund. Ściągamy z gazu.
Po
upływie 25 minut pieczenia wyciągamy placek z piekarnika i równomiernie rozkładamy
na wierzchu naszą karmelizowana masę. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 200
stopni i pieczemy około 15 minut , do chwili, aż masa nabierze ciemnozłotego
koloru.
Ciasto
wyjmujemy z tortownicy i usuwamy papier do pieczenia.
Możemy
udekorować np. kremem orzechowym ,ale wydaje mi się, że jest to niepotrzebne.
Ciasto
będzie znikało szybko, ponieważ jest niezwykle pyszne. Możemy wyczuć w nim całą
dobroczynną moc jaka płynie z suszonych owoców i chrupiących orzechów w
miodzie.
Na zdjęciach przewijają się inne słodkości . Na bakaliowy nie zrobiłam jeszcze wpisu, natomiast na pozostałe dwa mam przepisy .Oto one :
Pysznie napakowany bakaliami placek!
OdpowiedzUsuńŚwiąteczne smaki. Oj pojadłabym sobie...
...nic nie stoi na przeszkodzie... :-)
UsuńZ książki Cukiernia Lidla robiłam ostatnio piernik - wyszedł rewelacyjny
OdpowiedzUsuńPiernik też jest niezły, a sernik z bezikami to już alt level!
UsuńTyyyyle bakali, to ciacho dla mnie! Nie dziwię się, że tak szybko znikł ;-)
OdpowiedzUsuńTrzeba powtórzyć, dobrze ze zrobiłam z podwójnej porcji!
UsuńJuż go chce! Zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńNA drugi dzień najlepszy!
UsuńBardzo ciekawy przepis 😊 uwielbiam ciasta pełne bakalii i orzechów 😊zapisuję przepis i będę piekła 😊
OdpowiedzUsuńMistrz Małecki potrafi zaskoczyć, i tym razem mu się udało!
UsuńWitam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!😁 super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️
OdpowiedzUsuńIdealny do przyniesienia!
UsuńWygląda po prostu obłędnie <3 idealne ciasto na NOWY ROK :* dzięki za przepis Kochana!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę Dobrego Roku!
Usuń