Ryba. Po grecku.
Pojęcia nikt nie ma skąd się wzięła nazwa potrawy. Grecy są bardzo
zdziwieni, bo nie mają z tym nic wspólnego, a my nie potrafimy wytłumaczyć
nikomu jak to się stało, że nasze danie rybą grecką jest.
Niemniej jednak bezsporny pozostaje fakt, że danie jest pyszne,
proste i idealne na każdą imprezę!
Składniki
- filet z dorsza
1/2 selera
·
4 marchewki
·
1 pietruszka
·
2 cebule
·
pomidory krojone, z puszki
·
1/2 łyżki soli
·
kilka liści laurowych
·
olej do smażenia
·
1/4 łyżeczki pieprzu
·
2 kuleczki ziela angielskiego jeśli
lubisz
·
cukier do smaku
·
Wszystkie warzywa należy zetrzeć na
zapałkę ,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Pokrojoną na kawałki rybę obtoczyć mąką i smażyć. U mnie- na oleju kokosowym.
·
Do uduszonych warzyw dodać puszkę
pomidorów, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu,
aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do
warzyw, albo ułożyć warstwami.
·
Ot i cały sekret.
·
·
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!