sobota, 6 lutego 2021

Drożdżówki z twarogiem

 

drożdżówki z serem, drożdżówki, łatwe drożdżówki,

 

To mój ulubiony przepis na drożdżówki, robiłam je w nocy, ocaliłam dwa zdjęcia, wybaczcie. Ale nie mogłam nie podzielić się przepisem, żebyście i Wy mogli je zrobić. Są proste, absolutnie bezproblemowe , a co najważniejsze pyszne! Tak pyszne, że trudno będzie się Wam im oprzeć!


Chrupiące na zewnątrz, kryją w sobie mięciutki środek z serka o smaku waniliowym.

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki tortowej, pszennej

- 50 g świeżych drożdży. Jeśli nie masz to użyj suszonych w ilości 15 g

- 250 ml mleka

- 3 duże łyżki cukru

- 100 g masła

- 2 żółtka

- szczypta

 

Składniki na nadzienie:

- 450 g twarogu , może być 500 g, ale nie z wiaderka

- 2 żółtka

- 3 łyżki cukru waniliowego

 

U mnie drożdżówki zostały posypane cukrem pudrem, jeśli jednak chcesz zrobić je z lukrem będziesz potrzebować:

- 3 łyżki soku z cytryny i 10 łyżek cukru pudru. Z podanych składników zrób lukier i pamiętaj, że zastyga wraz z upływem czasu.

 

Oddziel żółtka od białek.

Mleko lekko podgrzej, a masło rozpuść.

Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier. Kolejno dodawaj żółtka, rozpuszczone zimne masło , drożdże ,a na koniec lekko ciepłe mleko. Całość idealnie rozmiesza się łyżką drewnianą. Następnie przenieś do misy z hakiem do wyrabiania ciasta i wyrabiaj w robocie nie dłużej niż 5 minut. Ciasto będzie lepkie i luźne. Zostaw w misce przykrywając ściereczka na minimum jedną godzinę. Urośnie ładnie.

Kiedy ciasto będzie rosło to przygotuj sobie nadzienie na nasze drożdżówki. Zmiel w maszynce do mięsa twaróg, przełóż do miski, dodaj żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego . Masę serową wymieszaj dokładnie na jednolitą konsystencję.

Ciasto przenieś na czysty blat podsypany mąką i rozwałkuj na kształt wydłużonego sporo jajka. Nie powinno być grubsze niż jeden centymetr. Delikatnie rozsmaruj po wierzchu ser zostawiając około 1 cm przy brzegach.

Oba dłuższe boki, lewy i prawy złóż na siebie jak np. krokiety . Teraz zlep ze sobą ciasto dociskając, tak aby całe nadzienie ładnie się w cieście zamknęło. Wałek ciasta ostrożnie odwróć na drugą stronę. Powstanie coś na kształt rolady makowej. Ciasto podziel na równe kawałki powinno wyjść ich 12. Każdy kawałek zakręć przez środek dwa razy i połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach i pamiętaj, że drożdżówki jeszcze urosną.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni .

Piecz drożdżówki 25 minut, góra i dół, a po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i zostaw drożdżówki w piekarniku na około 10 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i poczekaj ,aż wystygną w środku lub wyciągnij je na zewnątrz. Gwarantuję , że pierwszą drożdżówkę zjesz ciepłą. Posyp cukrem pudrem lub polukruj!

Smacznego!

drożdżówki z serem, drożdżówki, łatwe drożdżówki,


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !