To
mój ulubiony przepis na drożdżówki, robiłam je w nocy, ocaliłam dwa zdjęcia,
wybaczcie. Ale nie mogłam nie podzielić się przepisem, żebyście i Wy mogli je
zrobić. Są proste, absolutnie bezproblemowe , a co najważniejsze pyszne! Tak
pyszne, że trudno będzie się Wam im oprzeć!
Chrupiące
na zewnątrz, kryją w sobie mięciutki środek z serka o smaku waniliowym.
Składniki
na ciasto:
-
500 g mąki tortowej, pszennej
-
50 g świeżych drożdży. Jeśli nie masz to użyj suszonych w ilości 15 g
-
250 ml mleka
-
3 duże łyżki cukru
-
100 g masła
-
2 żółtka
-
szczypta
Składniki
na nadzienie:
-
450 g twarogu , może być 500 g, ale nie z wiaderka
-
2 żółtka
-
3 łyżki cukru waniliowego
U
mnie drożdżówki zostały posypane cukrem pudrem, jeśli jednak chcesz zrobić je z
lukrem będziesz potrzebować:
-
3 łyżki soku z cytryny i 10 łyżek cukru pudru. Z podanych składników zrób
lukier i pamiętaj, że zastyga wraz z upływem czasu.
Oddziel
żółtka od białek.
Mleko
lekko podgrzej, a masło rozpuść.
Do
miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier. Kolejno dodawaj żółtka, rozpuszczone
zimne masło , drożdże ,a na koniec lekko ciepłe mleko. Całość idealnie
rozmiesza się łyżką drewnianą. Następnie przenieś do misy z hakiem do
wyrabiania ciasta i wyrabiaj w robocie nie dłużej niż 5 minut. Ciasto będzie
lepkie i luźne. Zostaw w misce przykrywając ściereczka na minimum jedną godzinę.
Urośnie ładnie.
Kiedy
ciasto będzie rosło to przygotuj sobie nadzienie na nasze drożdżówki. Zmiel w
maszynce do mięsa twaróg, przełóż do miski, dodaj żółtka, 3 łyżki cukru
waniliowego . Masę serową wymieszaj dokładnie na jednolitą konsystencję.
Ciasto
przenieś na czysty blat podsypany mąką i rozwałkuj na kształt wydłużonego sporo
jajka. Nie powinno być grubsze niż jeden centymetr. Delikatnie rozsmaruj po
wierzchu ser zostawiając około 1 cm przy brzegach.
Oba
dłuższe boki, lewy i prawy złóż na siebie jak np. krokiety . Teraz zlep ze sobą
ciasto dociskając, tak aby całe nadzienie ładnie się w cieście zamknęło. Wałek
ciasta ostrożnie odwróć na drugą stronę. Powstanie coś na kształt rolady
makowej. Ciasto podziel na równe kawałki powinno wyjść ich 12. Każdy kawałek
zakręć przez środek dwa razy i połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
do pieczenia w równych odstępach i pamiętaj, że drożdżówki jeszcze urosną.
Rozgrzej
piekarnik do 170 stopni .
Piecz
drożdżówki 25 minut, góra i dół, a po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i
zostaw drożdżówki w piekarniku na około 10 minut. Po tym czasie otwórz
piekarnik i poczekaj ,aż wystygną w środku lub wyciągnij je na zewnątrz.
Gwarantuję , że pierwszą drożdżówkę zjesz ciepłą. Posyp cukrem pudrem lub
polukruj!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !