piątek, 9 lipca 2021

Duszone filety z podudzia z kurczaka

 


No i ogarnęłam w ten upał!
Dla wszystkich mięsożerców: koniecznie musicie sobie takie mięsko zrobić. Będzie szybko i samo się robi! 


Rozgrzewam na patelni łyżkę masła klarowanego ghee z czosnkiem niedźwiedzim, układam filety z podudzia kurczaka ,solę, posypuję ziołami bez chemii przeznaczonymi do kurczaka dodaję sporo bazylii i rukoli i duszę. Za chwilę wrzucam krojone pomidory malinowe. Fajne mięsko na ciepło i na zimno.
Gdybym była w posiadaniu jeszcze czarnej grillowanych oliwek z pestkami ośmieliłabym się wrzucić!.

Bardzo ważną tutaj rzeczą jest ta rukola teoretycznie im więcej tym lepiej ,możecie ją posiekać drobno lub dodać w całości- to nie ma znaczenia -podglądnęłam ten patent kiedyś na Sycylii u jednej z sąsiadek. Rukola uwalnia w pomidory specyficzny aromat. Stąd straszny ból również, że nie miałam wędzonych z czarnych oliwek z pestką. Takie mięsko robi się naprawdę szybko ,a przede wszystkim nie trzeba przy nim stać .Istotna w tym wszystkim jest dobrej jakości oliwa z oliwek ewentualnie masło klarowane ghee u mnie z czosnkiem niedźwiedzim.

Nie używałabym piersi z kurczaka ponieważ dla mnie o wiele smaczniejsze i delikatniejsze są filety z podudzia. Kiedy mięso się wychłodzi można przekroić ciabattę na pół i włożyć mięsko do środka i tak uzbrojeni w dobre jedzenie możemy pójść na plażę, nad jezioro czy na piknik.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !