Sernik dyniowo imbirowy bez pieczenia

  

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia

Ten sernik dyniowy rozpływa się w ustach, jest puszysty i w sam raz na upały. Możecie zmodyfikować przepis w zależności, czy macie ochotę piec spód czy pominąć proces pieczenia i przygotować go na spodzie z ciastek oreo czy biszkoptów.

Wersję bez pieczenia przygotujesz w 30 minut, sernik schłodzisz nocą.


 

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera z wiaderka

- 500 g słoik dyni w zalewie słodko kwaśnej  wytwarzanej ręcznie, pasteryzowanej, lokalnej i naturalnej od JASIOWA PIWNICZKA.

-4 łyżki cukru pudru

-10 łyżek śmietanki 30 %

- 2 galaretki pomarańczowe

- 2 łyżki żelatyny w proszku

- 500 ml wrzątku

- 100 ml zalewy słodko kwaśnej ze słoika , w którym pływały kulki dyniowe

 

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia

Składniki na wierzch:

- galaretka krystaliczna

-kilka „czarnych śliwek”

- dyniowe kulki

 

Składniki na spód bez pieczenia:

- 2 łyżki masła

- ok. 20 ciateczek Oreo

 

Składniki na spód pieczony:

Wykorzystałam jeden cienki blat z tego biszkopta stracciatella, który zawsze Wam wyjdzie i jest spektakularny!

Zajrzyjcie do tego przepisu. Pominęłam czekoladę, ale za to dodałam do biszkopta masę makową wciskając ją po łyżeczce w masę biszkoptową, po to ,aby  po upieczeniu uzyskać łaciatą fakturę i podbić smak.

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia


Oczywiście na takie upały możecie kompletnie pominąć krok pieczenia spodu i wykorzystać, albo ciastka oreo albo biszkopty nasączone zalewą słodko kwaśną, która zostanie Wam po wyciągnięciu kulek dyniowych ze słoika.

Dynia to sezonowe , delikatne i bardzo zdrowe warzywo. Pojawia się często w mojej kuchni szczególnie jesienią. Teraz mamy środek lata, a ja miałam chęć na sernik dyniowy z tym warzywem, choć w rzeczywistości jest to owoc jagodowy, zazwyczaj sporych rozmiarów i z twardą skórką. Wykorzystałam do przepisu słoik dyni w zalewie słodko kwaśnej ze sklepu promującego  zdrową żywność i regionalne produkty 


Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia


Zajrzyjcie do Jasiowej Piwniczki po lokalne produkty Podkarpacia i posmakujcie Bieszczad.

 


Sernik dyniowy przepis krok po kroku.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz. Galaretki pomarańczowe rozpuść we wrzątku z żelatyną. Odstaw do całkowitego wychłodzenia, ale pozostałe kroki wykonuj żwawo ,gdyż galaretka z dodatkiem żelatyny szybciej się ścina. Jeśli chcesz mieć upieczony spód makowo-biszkoptowy to wykonaj biszkopt z przepisu, który podałam wyżej i ukrój cienki blat. Pozostałe blaty możesz wykorzystać do innego ciasta. Połóż blat na dno tortownicy.

Jeśli nie chcesz bawić się w pieczenie i chcesz, aby sernik powstał bardzo szybko, wykorzystaj ciasteczka oreo. Ubij je porządnie wałkiem w woreczku strunowym lub przepuść przez malakser. Wymieszaj ciastka z rozpuszczonym masłem i ugnieć na spodzie tortownicy. Tortownicę wraz ze spodem włóż do lodówki ,aby się wychłodziła.

Mój sernik dyniowy powstał na spodzie pieczonym ,gdyż i tak potrzebowałam blatów biszkoptowych do innego ciasta. Upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu.

Przepis na masę serową.

Ser, cukier, śmietankę włożyłam do misy robota i włączyłam ubijanie. Międzyczasie zmiksowałam blenderem ręcznym kulki dyni na puree. 

Sernik dyniowo imbirowy bez pieczenia

Sernik dyniowo imbirowy bez pieczenia


Dodałam do sera. Jeśli masa wyjdzie zbyt blada, możesz dodać soku z buraków czerwonych lub barwnika spożywczego. Dodaj do sera 100 ml zalewy słodko kwaśnej w której dynia pływała. Zmiksuj. Dodaj tężejącą galaretkę z żelatyną i szybko połącz.

Wyłóż na spód łyżką wazową tak ,aby nie naruszyć spodu. Wyrównaj wierzch. Włóż na chwilkę do lodówki. Międzyczasie pokrój śliwki i dyniowe kulki na cząstki. Wyłóż na serniku i włóż ponownie do lodówki.

Rozpuść krystaliczną galaretkę, a kiedy się wychłodzi, po prostu zalej nią owoce. Odstaw sernik na całą noc.

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia


Na drugi dzień ukrój sobie solidny kawałek, gdyż sernik dyniowy jest pyszny, zdrowy i niesamowicie orzeźwiający. Będziecie zachwyceni smakiem tego sernika dyniowo imbirowego. W gorące jak dziś dni zastąpi nawet lody.

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia  (22)




Przepis możecie wykorzystać również do mini serniczków- małych deserków w pucharkach. Procedura ta sama tylko zamiast przygotowania w tortownicy, układacie wszystkie składniki po kolei w pucharkach. Efekt spektakularny i równie pyszny!

 

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia  (22)

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia  (22)

Jasiowa Piwniczka, Rymanów, Rymanow Zdrój, lokalne produkty bieszczadzkie, lokalna żywność, produkty regionalne podkarpacia,sernik na zimno bez pieczenia, sernik dyniowy z kuchni do kuchni,puree z dyni,dynia  (22)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarze

  1. Ciekawy przepis. Warzywa w cieście. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się pysznie:-) Muszę koniecznie przetestować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!