Duszone filety z podudzia z kurczaka
No i ogarnęłam w ten upał!
Dla wszystkich mięsożerców: koniecznie musicie
sobie takie mięsko zrobić. Będzie szybko i samo się robi!
Rozgrzewam na
patelni łyżkę masła klarowanego ghee z czosnkiem niedźwiedzim, układam filety z
podudzia kurczaka ,solę, posypuję ziołami bez chemii przeznaczonymi do kurczaka
dodaję sporo bazylii i rukoli i duszę. Za chwilę wrzucam krojone pomidory
malinowe. Fajne mięsko na ciepło i na zimno.
Gdybym była w posiadaniu jeszcze czarnej
grillowanych oliwek z pestkami ośmieliłabym się wrzucić!.
Bardzo ważną tutaj rzeczą jest ta rukola teoretycznie im więcej tym
lepiej ,możecie ją posiekać drobno lub dodać w całości- to nie ma znaczenia
-podglądnęłam ten patent kiedyś na Sycylii u jednej z sąsiadek. Rukola uwalnia
w pomidory specyficzny aromat. Stąd straszny ból również, że nie miałam
wędzonych z czarnych oliwek z pestką. Takie mięsko robi się naprawdę szybko ,a
przede wszystkim nie trzeba przy nim stać .Istotna w tym wszystkim jest dobrej
jakości oliwa z oliwek ewentualnie masło klarowane ghee u mnie z czosnkiem
niedźwiedzim.
Nie używałabym piersi z kurczaka ponieważ dla mnie o wiele smaczniejsze
i delikatniejsze są filety z podudzia. Kiedy mięso się wychłodzi można
przekroić ciabattę na pół i włożyć mięsko do środka i tak uzbrojeni w dobre
jedzenie możemy pójść na plażę, nad jezioro czy na piknik.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!