Duszone filety z podudzia z kurczaka

 


No i ogarnęłam w ten upał!
Dla wszystkich mięsożerców: koniecznie musicie sobie takie mięsko zrobić. Będzie szybko i samo się robi! 


Rozgrzewam na patelni łyżkę masła klarowanego ghee z czosnkiem niedźwiedzim, układam filety z podudzia kurczaka ,solę, posypuję ziołami bez chemii przeznaczonymi do kurczaka dodaję sporo bazylii i rukoli i duszę. Za chwilę wrzucam krojone pomidory malinowe. Fajne mięsko na ciepło i na zimno.
Gdybym była w posiadaniu jeszcze czarnej grillowanych oliwek z pestkami ośmieliłabym się wrzucić!.

Bardzo ważną tutaj rzeczą jest ta rukola teoretycznie im więcej tym lepiej ,możecie ją posiekać drobno lub dodać w całości- to nie ma znaczenia -podglądnęłam ten patent kiedyś na Sycylii u jednej z sąsiadek. Rukola uwalnia w pomidory specyficzny aromat. Stąd straszny ból również, że nie miałam wędzonych z czarnych oliwek z pestką. Takie mięsko robi się naprawdę szybko ,a przede wszystkim nie trzeba przy nim stać .Istotna w tym wszystkim jest dobrej jakości oliwa z oliwek ewentualnie masło klarowane ghee u mnie z czosnkiem niedźwiedzim.

Nie używałabym piersi z kurczaka ponieważ dla mnie o wiele smaczniejsze i delikatniejsze są filety z podudzia. Kiedy mięso się wychłodzi można przekroić ciabattę na pół i włożyć mięsko do środka i tak uzbrojeni w dobre jedzenie możemy pójść na plażę, nad jezioro czy na piknik.

Smacznego!



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!