Warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem
To było fantastyczne
popołudnie spędzone w sercu stolicy w klimatycznym Comfort Food Studio pod batutą Tomasz Jakubiak . Na
warsztaty tym razem wzięliśmy produkty Polmlek . Powstały trzy wyśmienite propozycje lekkie, rześkie,
świeże! Na tym spotkaniu towarzyszyła mi również Sara, która teoretycznie
wykonała od podstaw całą 3 propozycję czyli naleśniki.
Podaliśmy chłodnik
maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka z marynowanym
pstrągiem z kiełkami fasolki mung, chrupiące sałatki ze smażonymi szparagami i
pomidorkami z winegretem koperkowym na kefirze i z jajkiem ugotowanym na
półtwardo, oczywiście nie mogło zabraknąć deseru :na warsztat wjechały
wyśmienite naleśniki ze smażonymi truskawkami ,czarnym pieprzem i bazylią oraz
limonkowo waniliowym sosem i bitą śmietaną. Było smacznie, bardzo.... bardzo
wesoło!
Atmosfera
była
gorąca,
energia tryskała z
każdego
zakątka,
praca paliła się w rękach
do tego stopnia, że w jednym ze stanowisk coś pykło i
trzeba było
nurkować pod
wyspą i
szukać
zwarcia!
Oto przepisy z warsztatów :
Chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze
świeżego ogórka marynowanym wędzonym pstrągiem i kiełkami fasoli mung.
Składniki
-pół
litra maślanki naturalnej
-główka
młodego czosnku
-
oliwa z oliwek
-
sól morska gruboziarnista
- 4
ogórki gruntowe
Marynowany
pstrąg:
- 1 filet
marynowanego pstrąga
-pieprz
młotkowany i jedna łyżka octu winnego czerwonego
-1
łyżeczka uprażonego czarnego sezamu
-świeża
starta skórka z jednej limonki
Wsad:
-2
ugotowane młode ziemniaki w mundurkach
-10
obranych bobów lub więcej
-jedna
łyżka masła i pół limonki
Przygotowanie:
Czosnek
przekrój na pół umieść na blaszce i polej oliwą oraz posól stopniach aż się
przyrumieni. Upieczony czosnek obierz z łupin i wrzuć do miksera. Ogórka obierz
i wydrąż pestki. Jeśli nie chcesz obierać ogórka zachowaj skórkę doda całemu daniu pięknego zielonego koloru. Dorzuć do
czosnku i wlej maślankę naturalną. Zmiksuj na jednolity krem i dopraw pieprzem
i solą wstaw do lodówki niech porządnie się schłodzi. Pstrąga porwij na
mniejsze kawałki i delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ziemniaki
pokrój i przesmaż na maśle z bobem. Dopraw solą i sokiem z limonki. Ziemniaki
ułóż na środku talerza i zalej chłodnikiem. Posyp porwanym pstrągiem.
Chrupiące sałaty ze smażonymi szparagami i pomidorkami
z winegretem koperkowym na kefirze i jajko ugotowane na półtwardo
Składniki
:
- 2
duże garście mixu chrupiących sałat
-4
zielone szparagi
-łyżka
masła do smażenia
-3
rzodkiewki i kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
Sos
vinegret:
-
pół szklanki kefiru
-2 wyciśnięte
ząbki czosnku
-sok
z jednej cytryny
-łyżka
posiekanego koperku
-pieprz
i sól do smaku
-ćwierć
szklanki oliwy
Dodatki:
-2
ego jajka
-2
łyżki soli
Przygotowanie:
Szparagi
pozbaw łykowatej części i pokrój na 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzej masło i
podsmaż szparagi. W misce wymieszaj sałatę z cienko posiekanymi w talarki rzodkiewkami
oraz pomidorkami i dodaj szparagi. Wszystkie składniki do sosu winegret
dokładnie wymieszaj w misce lub słoiku i polej sałatkę. W rondelku zagotuj wodę
i dodaj sól ,wrzuć jajka i gotuj 5 max 6 minut. Ja jako obierz pokrój i ułóż na
sałatce. Gwarantuję, że jest wyśmienita!
Naleśniki ze smażonymi truskawkami z czarnym pieprzem
i bazylią oraz limonkowo waniliowym sosem i bitą śmietaną
Składniki:
-miseczka
twardych truskawek
-ćwierć
szklanki brązowego cukru
-garść
mięty i bazylii
-świeżo
mielony pieprz i sok z 2 limonek
Ciasto
-2,5
szklanki mąki pszennej na przykład tortowej
-2
szklanki mleka świeżego
-jedna
szklanka wody
-3
jajka
-szczypta
soli i jedna łyżeczka cukru
-jedna
łyżka oleju roślinnego
składniki
na śmietanę
-pół
litra słodkiej śmietanki
-szklanka
cukru pudru
-starta
skórka z 2 limonek
-łyżka
soku z cytryny i jedna laska wanilii
Przygotowanie:
Na
patelni rozpuść cukier aż powstanie karmel. Dodaj teraz pieprz oraz sok z
limonek i chwilę rozpuszczaj. Teraz wrzuć truskawki i chwilę mieszaj. Zdejmij
na talerz, odstaw.
Ciasto
na naleśniki. Jajka rozmiksować z mlekiem świeżym cukrem oraz solą. Stopniowo
dodawać mąkę cały czas miksując. Dodać wodę i zmiksować na jednolite ciasto.
Tuż przed smażeniem dodać olej i dokładnie połączyć. Nakładać porcję ciasta za
pomocą łyżki bazowej czyli jedna łyżka na jednego naleśnika i rozprowadzić po
całej patelni. Smażyć z 2 stron na delikatnie złoty kolor wedle upodobań.
Koniecznie przykryj naleśniki talerzem lub ściereczką po usmażeniu. Polewaj
naleśniki truskawkami .
Przygotowanie
śmietanki. Śmietankę mocno musisz chłodzić po czym przelać ją do miski i ubić
na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj teraz wanilię oraz skórkę z
limonki. Wymieszaj i podawaj schłodzoną na truskawkach.
Warsztaty
były przepełnione dobrym humorem i radością!
Ale
przede wszystkim smaczne!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!