Warsztaty kulinarne z Tomkiem Jakubiakiem

 



Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

To było fantastyczne popołudnie spędzone w sercu stolicy w klimatycznym Comfort Food Studio pod batutą Tomasz Jakubiak  . Na warsztaty tym razem wzięliśmy produkty Polmlek . Powstały trzy wyśmienite propozycje lekkie, rześkie, świeże! Na tym spotkaniu towarzyszyła mi również Sara, która teoretycznie wykonała od podstaw całą 3 propozycję czyli naleśniki.


Podaliśmy chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka z marynowanym pstrągiem z kiełkami fasolki mung, chrupiące sałatki ze smażonymi szparagami i pomidorkami z winegretem koperkowym na kefirze i z jajkiem ugotowanym na półtwardo, oczywiście nie mogło zabraknąć deseru :na warsztat wjechały wyśmienite naleśniki ze smażonymi truskawkami ,czarnym pieprzem i bazylią oraz limonkowo waniliowym sosem i bitą śmietaną. Było smacznie, bardzo.... bardzo wesoło!

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami


Atmosfera była gorąca, energia tryskała z każdego zakątka, praca paliła się w rękach do tego stopnia, że w jednym ze stanowisk coś pykło i trzeba było nurkować pod wyspą i szukać zwarcia!

 

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Oto przepisy z warsztatów :

Chłodnik maślankowy z pieczonym czosnkiem i sokiem ze świeżego ogórka marynowanym wędzonym pstrągiem i kiełkami fasoli mung.

 

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Składniki

-pół litra maślanki naturalnej

-główka młodego czosnku

- oliwa z oliwek

- sól morska gruboziarnista

- 4 ogórki gruntowe

 

Marynowany pstrąg:

- 1 filet marynowanego pstrąga

-pieprz młotkowany i jedna łyżka octu winnego czerwonego

-1 łyżeczka uprażonego czarnego sezamu

-świeża starta skórka z jednej limonki

 

Wsad:

-2 ugotowane młode ziemniaki w mundurkach

-10 obranych bobów lub więcej

-jedna łyżka masła i pół limonki

 

Przygotowanie:

Czosnek przekrój na pół umieść na blaszce i polej oliwą oraz posól stopniach aż się przyrumieni. Upieczony czosnek obierz z łupin i wrzuć do miksera. Ogórka obierz i wydrąż pestki. Jeśli nie chcesz obierać ogórka zachowaj skórkę doda całemu  daniu pięknego zielonego koloru. Dorzuć do czosnku i wlej maślankę naturalną. Zmiksuj na jednolity krem i dopraw pieprzem i solą wstaw do lodówki niech porządnie się schłodzi. Pstrąga porwij na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Ziemniaki pokrój i przesmaż na maśle z bobem. Dopraw solą i sokiem z limonki. Ziemniaki ułóż na środku talerza i zalej chłodnikiem. Posyp porwanym pstrągiem.

 

Chrupiące sałaty ze smażonymi szparagami i pomidorkami z winegretem koperkowym na kefirze i jajko ugotowane na półtwardo

 

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Składniki :

- 2 duże garście mixu chrupiących sałat

-4 zielone szparagi

-łyżka masła do smażenia

-3 rzodkiewki i kilka kolorowych pomidorków koktajlowych

 

Sos vinegret:

- pół  szklanki kefiru

-2 wyciśnięte ząbki czosnku

-sok z jednej cytryny

-łyżka posiekanego koperku

-pieprz i sól do smaku

-ćwierć szklanki oliwy

 

Dodatki:

-2 ego jajka

-2 łyżki soli

 

Przygotowanie:

Szparagi pozbaw łykowatej części i pokrój na 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż szparagi. W misce wymieszaj sałatę z cienko posiekanymi w talarki rzodkiewkami oraz pomidorkami i dodaj szparagi. Wszystkie składniki do sosu winegret dokładnie wymieszaj w misce lub słoiku i polej sałatkę. W rondelku zagotuj wodę i dodaj sól ,wrzuć jajka i gotuj 5 max 6 minut. Ja jako obierz pokrój i ułóż na sałatce. Gwarantuję, że jest wyśmienita!

 

Naleśniki ze smażonymi truskawkami z czarnym pieprzem i bazylią oraz limonkowo waniliowym sosem i bitą śmietaną


Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami


Składniki:

-miseczka twardych truskawek

-ćwierć szklanki brązowego cukru

-garść mięty i bazylii

-świeżo mielony pieprz i sok z 2 limonek

 

Ciasto

-2,5 szklanki mąki pszennej na przykład tortowej

-2 szklanki mleka świeżego

-jedna szklanka wody

-3 jajka

-szczypta soli i jedna łyżeczka cukru

-jedna łyżka oleju roślinnego

 

składniki na śmietanę

-pół litra słodkiej śmietanki

-szklanka cukru pudru

-starta skórka z 2 limonek

-łyżka soku z cytryny i jedna laska wanilii

 

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść cukier aż powstanie karmel. Dodaj teraz pieprz oraz sok z limonek i chwilę rozpuszczaj. Teraz wrzuć truskawki i chwilę mieszaj. Zdejmij na talerz, odstaw.

Ciasto na naleśniki. Jajka rozmiksować z mlekiem świeżym cukrem oraz solą. Stopniowo dodawać mąkę cały czas miksując. Dodać wodę i zmiksować na jednolite ciasto. Tuż przed smażeniem dodać olej i dokładnie połączyć. Nakładać porcję ciasta za pomocą łyżki bazowej czyli jedna łyżka na jednego naleśnika i rozprowadzić po całej patelni. Smażyć z 2 stron na delikatnie złoty kolor wedle upodobań. Koniecznie przykryj naleśniki talerzem lub ściereczką po usmażeniu. Polewaj naleśniki truskawkami .

Przygotowanie śmietanki. Śmietankę mocno musisz chłodzić po czym przelać ją do miski i ubić na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj teraz wanilię oraz skórkę z limonki. Wymieszaj i podawaj schłodzoną na truskawkach.

Warsztaty były przepełnione dobrym humorem i radością!

Ale przede wszystkim smaczne!


Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami

Tomasz Jakubiak,warsztaty kulinarne,comfort food studio,media story agency,z kuchni dokuchni, najlepszy blog kulinarny,nabiał,Polmlek,kuchnia wegetariańska,chłodnik z ogórka,naleśniki z truskawkami


Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!