Bardzo proste karnawałowe kruche ciasteczka włoskie
- 250g mąki pszennej
- 80g masła
- 1 jajko
- 50g cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 50g mielonych migdałów lub mączki migdałowej
- Dodatkowo: 1 białko
WYKONANIE
Mąkę,
cukier, proszek do pieczenia, i masło posiekać na drobny piasek
szerokim nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść na
gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe schładzać ok. 1 godzinę w
lodowce, może być dłużej. Ciasto najlepiej zawinąć w folie
spożywczą.
Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. ( Kształt zależy od naszej fantazji, albo kulka albo spłaszczona kulka ).
Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. ( Kształt zależy od naszej fantazji, albo kulka albo spłaszczona kulka ).
W
każdej kulce zrobić palcem wgłębienie, posmarować białkiem i
włożyć np.kolorowego
M&M, lub orzecha w czekoladzie, lub migdała itd...
Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kolorowym cukrem :-) Piec
15-20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
smacznego!
smacznego!
apetyczne :)
OdpowiedzUsuń