GRUBA TARTA
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 125g masła (margaryny) – zimne
- cukier waniliowy 16 g
Owoce
świeże lub mrożone, całkowita dowolność
Ja
dalam swieze wisnie
Galaretka
(pod kolor do owoców) rozpuszczona
w połowie ilości wody podanej na opakowaniu
w połowie ilości wody podanej na opakowaniu
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść (do dokładnego połączenia składników, nie wyrabiać).
Wstawić ciasto na 1h do lodówki
Okragla
formę do tarty posmarować
tłuszczem i wylepić kruchym ciastem.
Ponakłuwać ciasto widelcem.
Piec przez około 8 min w 180 st. C
Ponakłuwać ciasto widelcem.
Piec przez około 8 min w 180 st. C
Wyciagnac
z piekarnika. Posmarowac dzemem w moim wypadku wisniowym i wlozyc na
10 minut do piekarnika.
Upieczone odstawić do ostygnięcia.
Upieczone odstawić do ostygnięcia.
Nastepnie
nalozyc galaretke i do lodowki aby galaretka sie sciela a tarta
przegryzla.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!