Faworki / chrusty
Karnawał
to FAWORKI!
U
nas zawsze obecne, obowiązkowo pyszne i chrupiące. Rozpływają się
w ustach,a przepis pochodzi z pożółkłego zeszytu mojej mamy.
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany, gęstej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól- na czubek łyżeczki, niewiele
- pół łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- tłuszcz do smażenia smalec lub najlepiej olej kokosowy
- do posypania-cukier puder
Wymieszaj
wszystkie składniki, zagnieć, i cieniutko rozwałkuj (ok.1mm).
Pokrój
w paseczki ok. 8-10 cm każdy i szerokości mniej więcej 1-2 cm-
zależy jaką wielkość lubisz. Paseczki ponacinaj wzdłuż, przez
środek aby powstała dziurka. Następnie wywinąć, czyli złapać
za jeden z końców i przewlec przez dziurkę, starając się nie
naciągać ciasta. Jest dość delikatne.
Smażyć
w dużej ilości tłuszczu na kolor złoty. Faworki są zupełnie
inne od tych kupionych w sklepie- są bardzo delikatne, u nas mówimy
na nie raczej chrust, dlatego, że ułożone na talerzu wyglądają
jak wiązka chrustu, chrupią .
Nieusmażony
faworek powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż mąka lubi
się przypalać podczas smażenia.
Po
usmażeniu odkładać na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
faworki są super, ja jeszcze odkładam ciasto na 20min.do lodówki a potem ubijam wałkiem albo wałkuję , składam i ponownie wałkuję/tak kilka razy/ następnie wałkuję , wykrawa i smażę/tak robił mój znajomy cukiernik przedwojenny, ale twoje też są super !!!
OdpowiedzUsuńJa juz gdzieś widziałam ten sposób walkowania na chusteczkę :-) Te sie skończyły już..obiecuję sobie, że spróbuję tak właśnie walkować kilka razy ...będą miały te apetyczne "pęcherzyki" przez to ,pozdrawiam!
UsuńMhmm...Cóż za cudowna rozpusta na talerzu. Uwielbiam faworki :)
OdpowiedzUsuń...wciągają!
UsuńUwielbiam chrusty. Trochę zaskakuje mnie przepis...czyżby to jakieś tłumaczenie? Rozumiem, że to stała wersja u Ciebie tych słodkich kruchości.
OdpowiedzUsuńTe pyszne faworki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Tradycyjny przepis z pamiętnego zeszytu dodaje im wyjątkowego smaku :)
OdpowiedzUsuńKarnawałowe szaleństwo nie może odbyć się bez faworków, są one obowiązkowe w menu. Chętnie wypróbuję Twój przepis :) wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuń