Pączki w kokosowej obręczy
Jako
ze jestesmy przy tlustym czwartku....Oto przepis na rewelacyjne
pączki, które
sa mieciutkie i nie chłoną
tłuszczu jak
gąbka...Podaję
składniki na około 40 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży świeżych
- 100 - 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 5 - 6 łyżek oliwy lub 100 g masła
- male opakowanie cukru waniliowego
- 40 ml spirytusu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
Ponadto:
- tłuszcz do smażenia
- marmolada twarda kubek firmy JAMAR (http://jamar.pl/nasze-produkty/przetwory-owocowe/)
- cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)
- owoce kansyzowane, czekolada – rozpuscic w kapieli wodnej, kokosWykonianie-
Mąkę
pszenną przesiać i
zmieszać
z rozczynionymi wcześniej
drozdzami.
Dodać
pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony
tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i
miękkie -polecam wyrabiać mikserem z
hakiem do ciasta drożdżowego . Wyrobione ciasto uformować w kulę,
włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie
krótko wyrobić.
Porcje
ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć
pół łyżeczki marmolady JAMAR , zlepić,
formować pączki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć
serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Smażyć
w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor.
Wyjąć,
osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem,
posypać
wiórkami
czekoladowymi, skórką
kandyzowanej pomarańczy...Można
roztopić
czekoladę
obotoczyć nią
pączka i do
czekolady “przykelić”
kokos- to dla wymagających
łasuchow!
Smacznego!!! Podawać z gorącą herbatką ...
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!